17. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Veemõnud kontorisse. Luksus või elementaarne vajadus?

Pesuruum kontoris võis mõjuda veidralt aastaid tagasi, kuid mitte enam – aina rohkem planeeritakse kontoritesse ka töötajatele mõeldud duširuume või vannitubasid.

“Soov saada kontorisse duširuumi ei ole kuidagi eriskummaline,” rõhutas Eesti Sisearhitektide Liidu juhatuse esimees Priit Põldme, samuti pole selle rajamine tema sõnul kuigi keeruline. Kui dušinurk sisse planeerida juba enne kontoripinna valmimist, ei peaks sellega kaasnema ka suuri lisakulutusi.

“Kaheksakorruselises büroohoones seitsmendal korrusel koppa maasse lüüa on keeruline,” naeris Põldme, “aga duširuumi ehitamine eeldab, et oleks võimalus lahendada vee äravool. Muid takistusi pole.”

Põldme sõnul on vannitubade ehitamine kontoriruumidesse sisearhitektide jaoks juba täiesti igapäevane teema. Tõsi küll, enamasti tähendab vannituba kontoris hoopis duširuumi ja päris vanni enamasti tööruumidesse ei paigutata, kuigi on muidugi ka selliseid erandeid, kus kontoris asub isegi saun.

Uhke sauna asemel nüüd lihtne dušinurk.

“Need ajad, kui ettevõtted luksuslike saunakompleksidega uhkeldasid, on mööda saamas,” ütles Põldme samas. Tema sõnul on duširuum tavapärane nähtus ettevõtetes, kus ollakse töötaja- ja spordisõbralik. Kuna viimastel aastatel on kasvanud inimeste hulk, kes käivad tööl rattaga, on ka dušinurga tegemine ehk rohkem päevakorda kerkinud.

Rattaga töötajate peale mõtlevad Eestis näiteks Coca-Cola kohalik kontor ja AS Regio. Mõlemas ettevõttes on olemas dušinurk, mida töötajad aktiivselt kasutavad ning mõlemad ettevõtted peavad pesuruumi olemasolu oluliseks.

Pesemisvõimalus innustab töötajaid sportima.

“Vaadates kuivama jäetud käterätikute arvu, on pesemisvõimaluse kasutajaid päris palju,” sõnas ASi Regio majandusjuhataja Aivar Pärnpuu. “Kuigi alati võiks midagi paremat tahta – näiteks sauna. Oleks  vaba ruumi, siis ehk ehitakski,” lisas ta.

Pärnpuu sõnul rajati duširuumid Regiosse 2005. aastal, kui kontoris remonti tehti, ning põhjuseid selleks oli erinevaid. Näiteks taheti innustada töötajaid rattaga tööl käima ja sooviti arvestada töötajatega, kes käivad enne tööd või töö ajast jooksmas.

“Meie dušinurk ei ole mingi kunstiime, vaid igapäevaseks kasutuseks mõeldud ruum,” lausus Pärnpuu. “Tegelikult on see kokku ehitatud WC-ga. Kuna kokku on neid kolm tükki, ei ole senini olnud ka probleemi, kui keegi veega vallatleb ja ruumi kauem kinni hoiab,” märkis ta.

Sisearhitekt: vannitoa ehitamist tuleb detailiselt planeerida

Sisearhitekt ja büroo Inspired Generation omanik Tiia Rohel­saar usub, et mingi pesemisvõimalus võiks olla igas kontoris, kuna tööpäevad on pikad ja väike värskendus enne uuele kohtumisele minekut kuluks kindlasti paljudele ära.

Miks peaks kontoris olema vannituba? Elementaarne vannituba peaks igas kontoris olema, sest kontoris veedetud päevad on pikad ning on vaja värskendust enne järgmisele kohtumisele minekut.

Tihti soovivad inimesed ka riideid vahetada, sest kohtumise tüübid on erinevad ja vajavad seega ka erinevat valmisolekut. Kui on väga kuumad suved, siis päeva lõpuks on kõik end läbi higistanud ning see ei ole meeldiv.

Millele peaks mõtlema, kui on soovi rajada kontorisse pesuruum? Kas selleks on mingid erilised nõuded? Ükskõik mis ruumi rajama hakates tuleb mõelda detailselt läbi funktsionaalsus – kelle jaoks ja miks. Kui palju mehi ja naisi hakkavad pesuruumi kasutama ning kui tihti? Kas on vaja seal ka hoiustada midagi ning mis kogustes? Tavalised avalike ruumide sanitaarnõuded kehtivad ka pesuruumide kohta.

Mida silmas pidada kohavalikul? Pesuruum on privaatala, seega peaks see olema külaliste silme eest ära ning võimalikult privaatses, kuid siiski mugavasti juurdepääsetavas kohas. Kindlasti peab vaatama, kas selles kohas on olemas  torustik. Kui vesi ja kanalisatsioon asuvad teisel pool maja, siis on mõistlikum selle järgi kohanduda.

Kui kaua pesuruumi ehitamine aega võtab? Ehitusaeg oleneb pesuruumi suurusest ja asukoha keerukuses. Kui on vaja vaid väikekontori pesuruumi seinad püsti panna, plaatida ja lihtsamat sorti sanitaartehnika sisse panna, siis saab ilusti nädalaga hakkama.Töömaht kasvab suuresti, kui torusid on vaja hakata vedama maja teise otsa, vaja suurde paeseina lõhkuda läbimurre või tegemist disain-pesuruumiga.

Kommentaar

Pesuruum pakub lisaväärtust

Pesuruum on kindlasti oluline ja pakub töötajatele lisaväärtust, näiteks soovib mõni töötaja pärast jalgrattaga tööle sõitmist end pesta.

Esmalt on oluline töötajate vajadus pesuruumi järele ja seejärel selle soodne asukoht kõikidele töötajatele.

Pesuruumi ehitamisel peaks eelkõige arvestama selle ehituslike nõuetega, nagu näiteks korralik ventilatsioon, ruumi küte, stabiilne veesurve, mürakindlus jne.

Erilisi nõudeid ei ole, välja arvatud ehituslikud, kuid kindlasti peaks arvestama, et ruumi uks ei avaneks otse kontoriruumi.

Kohavalikul tuleb kindlasti arvestada kõikide töötajate mugavusega, samuti ruumi omadustega, nagu näiteks vee solin ja niiskus tulnevalt vee aurust.

Meie firma duširuum on ehitatud ühe hoone vajadustest lähtuvalt ja on mõeldud kõikidele ettevõtte kontoritöötajatele. 

Coca-Cola HBC Eesti Baltikumi tarneahela juht

 

Taust

Miks luua kontorisse pesemisvõimalus?

AS Regio lasi dušinurga ehitada järgmistel põhjustel:

soodustada seda, et töötajad käiksid rattaga tööl – kaugemalt tulijad vajasid värskendust

Sportlikud töötajad käivad enne tööd või töö ajast jooksuringi tegemas

TÖÖTajaskond on nooremapoolne, nii mõnigi pole jõudnud  soetada kõigi mugavustega elamispinda ja kasutab meelsasti pesemisvõimalust kontoris.

inimesed teevad suhteliselt palju välitöid.

Allikas: AS Regio

Autor: Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700