Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 18. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töövõime tagamiseks kulude hüvitamine - erisoodustus või mitte?

KPMG Baltics AS selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, millal kuuluvad töötervishoiu arsti ettekirjutuse alusel tehtavad kulutused töötaja töövõime säilitamiseks erisoodustusega maksustamisele ja millisel juhul mitte.

Küsimus: Arvutiga töötav töötaja sai töötervishoiu arstilt (saadetud tervisekontrolli töökoha riskianalüüsi tulemusena) kirjaliku soovituse, et tema töövõime tagamiseks oleks töötajal soovitav igapäevane aktiivne sportimine (vähemalt tunniajane ujumine või harjutused jõusaalis). Kas see on piisav argument, et ettevõte võiks jõusaali või ujula kuukaardi soetamist sellele töötajale käsitleda kui ettevõtlusega seotud kulu mitte kui erisoodustust?

Vastus: Maksustamisele ei kuulu töötervishoiuarsti soovituse alusel konkreetsele isikule tulenevalt tema töö iseloomust ennetustegevuseks või taastusraviks tehtavad kulud.

Maksuhaldur on enda praktikas lähtunud põhimõttest, et maksustamisele ei kuulu sportimise kulud, kui arst määrab oma otsuses sellekohased soovitused arusaadavalt (kestus, kui palju protseduure jms), mis aitab arsti taotlusi mõista ja juhiseid täpselt täita.

Seega, kui arsti soovitus on arusaadav ja täidetav ning seotud konkreetse töötaja töö iseloomust tuleneva võimaliku tervisekahjustuse ennetamise või vähendamisega (nt arvutiga töötavale töötajale soovitati käia kuu aja jooksul 10 korda õlavöötme massaažis), siis puudub ka alus kulutuse erisoodustusena maksustamiseks. Kui soovitus on üldsõnaline, siis on tegemist erisoodustusega.

Teie küsimusest võib järeldada, et tegemist on üldsõnalise soovitusega, seega on üsna tõenäoline, et maksuhaldur nõuab nimetatud kulude erisoodustusena maksustamist.

Nimetatud teema kohta on võimalik täiendavalt lugeda Maksu-ja Tolliameti kodulehelt aadressil http://www.emta.ee/index.php?id=23811 punktist 5.

Samuti on sportimisega seotud kulude maksustamispõhimõtteid selgitanud Ringkonnakohus enda 24.11.2010 aasta otsuses nr 3-08-1465.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700