19. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kompositsioonid kanajalgadest ja kaktusest

Hollandi-Saksa kunstniku Rachel de Joode näitus “Asjadesse vangistatud sära” linnagaleriis kõneleb igapäevaste asjade ootamatust võlust.

Rachel de Joode fotod ning väiksed ja suured skulptuurid näevad välja justkui Salvador Dali maalide eeltööd – ühte kompositsiooni on kokku pandud täiesti banaalseid asju täiesti tavapäratutes seostes.

Müsteerium, müsteerium. Esialgu on raske näha mingeidki mõistuslikke seoseid ühele fotole kokku pandud esemete vahel. Näiteks võib tuua foto kohvitassist, mille külge on kleebitud kanajalg ja millest voolab välja juuksepahmakas, mida hoiab koos võti; või siis verivorstilõik ja küpsisesammas, mille vahele on ehitatud puuoksast sild, mis läbistab pesukäsna.

Ent seosed on olemas ja kunstnik annab vaatajale ka võtme piltmõistatuste lahtimuukimiseks. Selleks on seinal rippuvad seletused. Igale fotodel figureerivale objektile on antud oma tähendus, mis ei ole sugugi midagi ülemõistuslikku. Kanajalg tähendab mitmes kultuuris kaitset või head õnne. Piklik kaktus sümboliseerib meest. Kompass tähendab reisimist.

Kontekstist välja. Ühte potti kokkupanduna mõjuvad need esemed võõralt ja kohati eemaletõukavalt, sest need kompotid pole just kõige isuäratavamad. Võõristusmoment ongi kunstniku eesmärk. Ta on võtnud röstsaia, eemaldanud selle oma tavapärasest kontekstist ning asetanud suhtesse asjadega, millega röstsai kunagi kokku ei puutuks. Mida on ühist kaktusel ja röstsaial või kunstküüntel ja praemunal?

Altarite fotoseeria jätkab samasugust ebahariliku sümboolsuse rakendamist. Need on altarid valgusele, energiale ja ajale, mida on pildistatud linnaruumist leitud ja ise lisatud objektide kuhjana. Näiteks valguse altar koosneb elektriposti külge seotud banaanist, juustest, sigaretist ja broilerist, millest on nool läbi pistetud.

Pea peale keeratud loogika. Seosed, mis neist ootamatutest piltidest võivad tekkida, on umbkaudsed, kuid samal ajal üllatuslikult loogilised. Elame maailmas, kus asjade omavahelised suhted on üpris täpselt fikseeritud. Oleme õppinud ja harjunud nägema mingeid kindlaid suhteid objektide vahel.

Rachel de Joode võtab kätte ja keerab need suhted pea peale. Ootuspärasusest ja konventsionaalsusest loomingut ei sünni, pigem ikka juhuslikest uutest kokkusattumustest, mis äratavad uusi ideid ja aistinguid.

Peale fotode saab näitusel näha ka üht täispuhutavat skulptuuri ja väikseid installatsioone, mis koosnevad Tallinna leidobjektidest.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700