Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 23. august 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vürtsid hoiavad eemale rasvarikka toidu negatiivsed mõjud 

Teadlased väidavad, et vürtsid nagu kurkum ja kaneel hoiavad eemale rasvarikka toidu negatiivsed mõjud, kirjutab kaaluabi.ee.

USA Penni ülikooli kaasprofessori Sheila Westi sõnul kaasneb tavaliselt rasvase toidu söömisega triglütseriidide taseme tõus veres. Kui see juhtub liiga sageli või triglütseriidide tase tõuseb liiga kõrgeks, suureneb südamehaiguste tekke risk.

Ajakirjas Journal of Nutrition avaldatud artiklist selgub, et antioksüdandid, mille hulka vürtsid kuuluvad, omavad olulist rolli oksüdatiivse stressi ja seeläbi krooniliste haiguste vähendamises.

Professor Westi uurimuses leidsid teadlased, et kui lisada rasvasele toidule erinevaid maitseaineid, on pärast söömist triglütseriidide taseme tõus 30% väiksem kui sarnase aga vürtsivaba toidu puhul.

Westi ja tema kolleegide katses osales 6 meest vanuses 30–65 eluaastat, kes olid ülekaalulised, aga muus osas terved. Kahel erineval päeval sõid vabatahtlikud eine, mis koosnes karri kanast, Itaalia ürdileivast ja kaneeliküpsistest. Esimesel päeval oli toidu igale komponendile lisatud kaks supilusikatäit erinevaid maitseaineid.

Lisatavate vürtside hulgas oli rosmariin, pune, kaneel, kurkum, must pipar, nelk, küüslaugupulber ja paprika. Ühe kaasautori Ann Skula-Ray sõnul valiti just need maitseained oma potentsiaalsete antioksüdantsete omaduste pärast.

Teadlased avastasid, et nende maitseainetega rikastatud toidud suurendasid antioksüdantide aktiivsust 13% võrra ja alandasid insuliini sekretsiooni umbes viiendiku jagu.

Kasutatud maitseainete doosis oli umbes sama palju antioksüdante kui klaasis punases veinis või 40 grammis tumedas šokolaadis. Skula-Ray sõnul oli lisatud vürtside kogus piisavalt väike, et mitte ärritada katsealuste seedimist.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700