1. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinkekaardi maksustamine: erikohtlemisega kaasneb ka erisoodustusmaks

KPMG Baltics AS selgitab Äripäeva käsiraamatute foorumis, millistel tingimustel toob soodushinnaga kinkekaardi ostmine endaga kaasa erisoodustusmaksu.

Küsimus: Firma soetab töötajale soodushinnaga spaa kinkekaardi hinnaga 200 eurot. Arve tuleb firma nimele, kes selle tasub, kuid arve summa 200 euro peetakse kinni töötaja palgast. Kinkekaardi eest saadavate teenuste turuhind (spaa kodulehel) on 300 eurot. Kas firmal tekib erisoodustusmaksude maksmise kohustus turuhinna ja töötaja poolt kinnimakstud soodushinna vahelt 100 euro pealt? Samasuguse kinkekaardi on firma ostnud kingituseks kliendile ja maksustanud kingitusena väärtuses 200 eurot.

Vastus: Küsimusest ei selgu, mis põhjusel saab 200 eurot maksva kinkekaardi eest tarbida teenuseid 300 euro eest. Kui tegemist on spaa poolt korraldatud turunduskampaaniaga, mille raames said kõik 200 eurose kinkekaardi omanikud teenuseid tarbida 300 euro väärtuses, siis ei ole tööandja täiendavat rahaliselt hinnatavat soodustust töötajale andnud ning erisoodustuse maksude tasumise kohustust ei teki.

 

Maksustamine võib erineda aga olukorras, kus 300 eurose vääringuga kinkekaarti on tööandja soetanud 200 euro eest põhjusel, et viimane on nt spaa suurklient/koostööpartner ning vastavat soodustust ei pakuta tavaklientidele.

Erisoodustuse definitsioonist tulenevalt loetakse erisoodustuseks igasugust kaupa, teenust või rahaliselt hinnatavat soodustust, mida tööandja annab enda töötajale ning millest viimane saab otseselt isiklikku kasu. Siinjuures juhime tähelepanu, et maksuhaldur on enda kodulehel asunud seisukohale, mille kohaselt loetakse töötajale hinnatava hüve andmist erisoodustuseks olenemata sellest, kas tööandja selle hüve soetamiseks kulutusi tegi või mitte.

 

Seega, arvestades kõike ülaltoodud, oleme seisukohal, et kinkekaardi alusel pakutavate teenuste turuhinna ja töötaja poolt kinni makstud summa vahe (100 eurot) saab erisoodustuseks pidada vaid juhul, kui töötajal ei ole võimalust sellist kinkekaarti iseseisvalt 200 euro eest osta. Kui töötajal oli võrdselt tööandjaga võimalus 300 euro väärtuses teenuseid pakkuvat kinkekaarti osta 200 euro eest, siis tulu- ja sotsiaalmaksukohustust tööandjale ei teki.

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700