9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Klišeedest pungil segu märulist, vesternist ja ulmest

Kahe toreda žanri – vesterni ja ulme – kokkupanek peaks ju pakkuma mingi uue sulami ja tagama uskumatult hea publikumenu, aga midagi head ja asjalikku pole filmilt “Kauboid ja tulnukad” mõtet oodata, sellele viitab ka linateose nimi.

Teatud mõttes täidab film kõik ootused. On kauboid, on tulnukad, on klišeed, on eriefektid ja head näitlejad. Kauboid on maskuliinsed, räpased ja jõrmid, tulnukad on koledad ja hirmsad, naised on lihtsalt ilusad. Saab ka nalja, sest film mõjub naeruväärsena, ja arvestades seda, kuidas see lõppeb, on ilmselt oodata järge. Ma pole küll muidugi päris kindel, et võimalik järg vaatamist kannatab...

Kuigi mingit üleelusuurust elamust film ei paku, on sel peale humoorikuse veel plusse. Näiteks ei linastu see kinodes 3D-formaadis, mida viimasel ajal üle ekspluateeritakse, nagu kõik filmisõbrad ilmselt isegi teavad.

Teiseks on näitlejad tõesti hästi valitud ja peategelaste seas on midagi igale maitsele: Daniel Craig noorematele naistele, Harrison Ford natuke vanematele naistele ja Olivia Wild igas vanuses meestele.

Kolmandaks räägitakse rahvaste ja erinevate rasside vahelisest sõprusest – kui vaenlane ähvardab, tuleb ju ikka koonduda. Selle kõige kõrval võiks muidugi välja tuua, et film on umbes pool tundi liiga pikk ja selle oleks saanud teha tunduvalt tihedamaks. Eriefektide kallal oleks ilmselt samuti saanud veel nokitseda.

Samal ajal on linateos klišeedest niivõrd pungil, et see muutub juba omaette väärtuseks.

Seega tasuks filmi “Kauboid ja tulnukad” vaadata inimestel, kes otsivad humoorikat meelelahutust ning peavad lugu märulitest, vesternitest ja kosmoselaevadest.

Seejuures tuleks juba ette arvestada sellega, et kuigi teatav sarnasus Joss Whedoni kosmosevesterni ja kultusseriaaliga “Firefly” on muidugi olemas, jääb film “Kauboid ja tulnukad” kvaliteedilt kahjuks valgusaastate kaugusele maha.

“Kauboid ja tulnukad”

Kinodes alates 2. septembrist

7/10

 

Autor: Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700