9. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Plektrum mõtiskleb elu üle

Üheksandat aastat toimuv Tallinna-keskne elektroonilise kultuuri festival Plektrum täidab kümne päeva jooksul terve linna, olles tänavu suurem kui varasematel aastatel. Festivali alapealkiri on “Elu?”, mis on järg viimaste aastate programmide pealkirjadele “Kas sa elad reaalsuses?” ja “Kas sa armastaksid robotit?”

“Teemad on välja töötatud just praeguse kultuuriruumi valukohtadest lähtuvalt. Festivali missioon on mitte heietada, mis on halvasti, vaid hoiatada selle eest, mis toimub tegelikult meie elukeskkonnas. Samuti püüame tunnetada, mis saab 50 aasta pärast. Just seetõttu on meil tugev seminariprogramm “Mõttemasin”, kus tänavu astuvad lavale Joe Davis ja Alan N. Shapiro USAst, kes esitavad väljakutseid tulevikubioloogia arengule ja tulevikutehnoloogiatele,” valgustas festivali peakuraator Marge Paas.

Suurem kui kunagi varem. Paasi sõnul sai Plektrum üheksa aastat tagasi alguse tegijate soovist luua Eestisse üks tänapäeva inimest kõnetav interdistsiplinaarne festival. Kui Plektrum alustas, oli see paaripäevane üritus, mis keskendus põhiliselt visuaalsetele helidele ja toimus kaks korda aastas. Nüüdseks on festival kasvanud kümme päeva vältavaks suursündmuseks, mis sisaldab muu hulgas näitusi, õpikodasid ja meistriklasse.

Põhjust festivali mahtu suurendada ja mitmekesistada on kasvatanud Tallinna kultuuripealinnaks olemise staatus – tekkis vajadus ürituse järele, mis ühendaks endas uusi meediume.

“Tänavu on Plektrumil palju muusikat, mille võib peamiselt liigitada elektroonilise muusika valdkonda. Seda toetab juba kolmandat aastat järjest nüüdisklassika- ja multimeediaetenduste programm. Toimub ka suur klubiöö, et kogu ürituste maratonile korralik finiš tagada,” kirjeldas Paas toimuvat.

Muusikaprogramm meelitab kohale huvilisi nii Soomest, Lätist kui ka Venemaalt, kuna Plektrum püüab pakkuda esinejaid, kes veel lähiriikides ei ole esinenud.

Kuidas nähakse elu siin ja praegu. Plektrum on avatud igaühele, kes selle vastu huvi tunneb. Kõige lihtsam on sellega suhestuda avalike ürituste kaudu.

“Meil toimub alati avalikke üritusi, kuhu võivad tulla kõik huvilised. Kel soovi, need saavad kindlasti kaasatud. Oleme teinud jalgrataste aktsiooni, et linna jalgrattateede loomist kaardistada ja rattaliiklust propageerida. Eelmisel aastal korraldasime tehnojäätmete kogumise, et inimesed saaksid ära anda oma seisma jäänud tehnikajuppe, seadmeid, kaableid jms. Sel aastal kaardistab festival Eesti mälu,” rääkis Paas.

Aktsiooni eesmärk on näidata, milline on Eesti mälupilt aastal 2011. Mis on see, mida inimesed elu tähenduse all siin ja praegu mõistavad. 

Plektrum

08.–18.09 Tallinna erinevais paigus

Lisainfo ja programm: www.plektrumfestival.ee

5 SOOVITUST:

09.09 kl 14 Reinhard Flenderi (GER) meistriklass Georg Otsa nim Tallinna Muusikakoolis. Sissepääs tasuta.

10.09 kl 19 kontsert “Egress” Kanuti gildi saalis. Pilet: 7–10 €.

11.09 kl 15 õpikoda “Kuidas luua elu” Kanuti gildi saalis; kl 19 seminariprogramm “Mõttemasin”, räägib geeniteadlane Joe Davis. Sissepääs tasuta.

13.09 kl 21 dokumentaalfilm “Tiksudes nullini” Kanuti gildi saalis. Sissepääs tasuta.

15.09 kl 19 seminariprogramm “Mõttemasin” ja ööülikool Kanuti gildi saalis. Sissepääs tasuta. 

 

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700