12. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas palga hilinemine annab õiguse tööle mitte minna?

Kui lepingupooltel on lepingust tulenevad vastastikused kohustused, võib üks lepingupool oma kohustuse täitmisest keelduda, kuni teine lepingupool on oma kohustuse täitnud, täitmist pakkunud või andnud täitmiseks tagatise või on kinnitanud, et ta kohustuse täidab.

Küsimus: Palun natuke nõu, mida sellisel juhtumil teha: minu kokkulepitud palgapäev on 20. kuupäev, tihti laekub raha nädal-kaks hiljem, tihti on päevarahast midagi puudu ka, pole täissummat arvel nagu peaks. Kas võin tööle mitte minna enne kui palk on arvel?

Vastus: Selgitan, Teil on tööandjaga kehtiv tööleping. Teie juhtumil on võimalus rakendada võlaõigusseaduse (VÕS) § 111. Seda, kas nimetatud sätte rakendamine on põhjendatud, saate hinnata Teie kui töölepingu pool. VÕS § 111 tulenevalt, kui lepingupooltel on lepingust tulenevad vastastikused kohustused, võib üks lepingupool oma kohustuse täitmisest keelduda, kuni teine lepingupool on oma kohustuse täitnud, täitmist pakkunud või andnud täitmiseks tagatise või on kinnitanud, et ta kohustuse täidab. Samas peate arvestama, kui lepingupoolel, kes peab oma kohustuse täitma enne teist poolt, on piisavalt alust arvata, et teine lepingupool täidab kohustuse osaliselt või muul viisil mittekohaselt, võib ta oma kohustuse täitmisest keelduda üksnes siis, kui võib eeldada, et teine lepingupool rikub lepingut oluliselt. Seega on Teie hinnata, kas tööandja rikub lepingut oluliselt ning otsustada töö tegemisest keeldumise üle ajaks, kuni tööandja on töötasu Teile üle kandnud. Teil on kohustus tööandjat teavitada VÕS § 111 rakendamisest kas kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, nt e-kirjaga, tähitud kirjaga, faksiga vms.

 

  

Autor: Urve Vilk, Sirje Aava

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700