Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 21. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtted pannakse taas vastutustundlikkuse pingeritta

Täna käivitas Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, EBSi Eetikakeskuse ja Äripäevaga 2011. aasta Eesti vastutustundliku ettevõtluse indeksi projekti. Indeksis osalemiseks tuleb ettevõtetel enne 14. oktoobrit vastata www.csr.ee lehel enesehindamise küsimustikule.

Vastutustundliku ettevõtluse indeks võimaldab ettevõtetel analüüsida, kuidas tegutseda keskkonna ja kogukonna suhtes vastutustundlikult ning kujundada seeläbi jätkusuutlikku ärimudelit ja olla majanduslikult edukam. Seekordne indeks on järjekorras juba neljas.

 

„Põhjamaades on vastutustundlikkuse teema kindlasti laiema kõlapinnaga kui täna Eestis, ent ka Eestis on viimastel aastatele toimunud mitmeid positiivseid arenguid,“ ütles majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts. „Asjaolu, mida seni on ilmselt vähe teadvustatud, on see, et võitjad on ka ettevõtjad ise. Vastutustundlik käitumine ei ole ainult lisakohustused, vaid kvaliteedimärk ettevõtjale. Vastutustundlikult käituv ärimees aitab kaasa kõigi ettevõtjate maine paranemisele.“

 

Indeksi tulemused avaldatakse Äripäeva TOP pingereana novembri lõpus. Maksimumtulemustest vähemalt 70% saavutanud ettevõtetele omistatakse ametlik vastutustundliku ettevõtte kvaliteedimärgis. Uuendusena auditeerivad tulemuste usaldusväärsuse tagamiseks pingerea eesotsa ettevõtteid Ernst&Youngi audiitorid.

 

Sel aastal on lisaks üldpingereale eraldi kategooria ka mikro- ja väikeettevõtetele ning avaliku sektori organisatsioonidele. „Eesti väikeettevõtete seas on kindlasti väga palju vastutustundlikult tegutsevaid ettevõtteid, kes seda ehk ise endale täna veel ei teadvusta. Ootame neid kindlasti indeksis osalema. Usume, et strateegiline pilk teemale muudaks nende pingutused kasulikumaks nii endale kui ka sidusgruppidele,“ selgitas Marko Siller Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumist.

 

Eelmise aasta võitja Coca-Cola HBC Eesti avalike suhete juht Piret Jaaks soovitab kõigil osaleda, et näha, kui hästi ettevõttel läheb: "See ei ole hindamine, kus keegi saab kahe ja keegi viie. Indeks on mõttevahetus ettevõtete ja ekspertidega, eelkõige aga oma ettevõtte vastutustundlike tegevuste hetkeseisu kaardistamine, eesmärgiga liikuda ühiselt parema tuleviku poole."

 

Igasuguse ettevõtlustegevusega kaasnevad mõjud ümbritsevale. Indeksi küsimused võimaldavadki kaardistada ja hinnata, kuidas ettevõte on suutnud vastutustundlikkuse aspekti oma strateegiaga siduda ning kuidas panustatakse vabatahtlike tegevuste kaudu looduskeskkonda, kohalikku kogukonda ning oma töö- ja turukeskkonda.

 

Vastutustundliku ettevõtluse indeksi läbiviimist korraldavad Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum, majandus- ja kommunikatsiooniministeerium, EBS ja Äripäev, osaliselt toetab Euroopa Komisjon. Indeksi metodoloogia on valminud koostöös ekspertkomisjoniga, kuhu kuuluvad nii ettevõtete, ülikooli kui ka mittetulundusühenduste esindajad.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700