23. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Džäss täidab nädalalõpu

Täna ja homme vältav ­“Tallinn Jazz Wee­kend” toob Von Krahli lavale rohkem kui 14 Eesti džässi paremat koosseisu.

Esimest korda toimuv “Tallinn Jazz Weekend” on kasvanud välja üritusest “Tallinn Music Week”, mis on juba kolmel aastal publikut muusikaga kostitanud. Uus džässifestival pakub nädala lõpus mõnusaid kontserte ning on justkui kirss tordil assotsiatsiooni Europe Jazz Network praegu Tallinnas vältavale aastakonverentsile, mis on toonud kokku 78 muusikaorganisatsiooni esindajad.

Viimased kohtuvad iga aastas erinevas riigis, et teha ühenduse tegevusest kokkuvõtteid, otsida huvitavaid artiste ja sõlmida nendega kontakte. Tänavu on järg Eesti ja meie muusikute käes.

Ülevaade Eesti džässist. Sel korral on konverentsi päevakorras haridusteema, samuti sotsiaalmeedia tähtsus tänapäeva kontserdikorralduses, täpsustab Jazzkaare eestvedaja Anne Erm, kes koos Eesti Jazzi Liiduga ettevõtmist juhib. “Muidugi on meil erakordselt hea võimalus tutvustada Eesti džässi ajalugu ja hetkeolukorda,” rõhutab ta. Täna ja homme toimuvatel showcase-kontsertidel, kuhu kõiki huvilisi oodatakse, kiire ülevaate Eesti džässi seisust saabki.

“Showcase-festival tähendab seda, et mõne looga peab ansambel suutma edasi anda tuuma oma loomingulistest eesmärkidest ning näitama oma muusika erinevaid külgi. See on päris keeruline ülesanne, aga küllap on muusikud oma kava põhjalikult läbi mõelnud,” usub Erm. Mängitakse Von Krahli teatri ja baari saalis, seega peab publik iga poole tunni tagant kärmesti üles-alla liikuma.

Progressiivsed artistid. Esinejate nimekiri on pandud kokku progressiivsust ja žanrilist mitmekesisust silmas pidades. Üles astuvad näiteks Tanel Ruben Quintet, Kadri Voorand Group, Tuule Kann ja Jaak Sooäär, Villu Veski projektiga “Innovative Life”, Andres Mustonen Crossover Quartet, Hedvig Hanson Group, Tom-Tomm Kvintett jt.

“Kollektiivis Heavy Beauty ühendavad jõud Jaak Sooäär ja leedu saksofonist Ludas Mockunas, kes seekord mängib bass-saksofoni. Mõlemad on ägedad improviseerijad, kes on juba aastaid koostööd teinud. VindPoweri taga on klarnetist ja saksofonist Meelis Vind koos noorema generatsiooni staaridega. Kõige noorem bänd showcase’il on State of Zoe eesotsas lauljatar Anneliis Kitse ja Sander Möldriga. Õhtu lõpetuseks sobib see moekas energiline klubibänd väga hästi,” on Anne Erm veendunud.

Sügisjazz võtab järje üle. Veel saab esinemas näha kvintetti Peedu Kass 005, mille liider on mullu noore džässitalendi auhinna võitnud Peedu Kass. Nende esitatav muusika on ansambli omalooming, kus on rohkesti mõjutusi põhjamaisest peavooludžässist, samuti romantismiaegsest klassikast, melanhoolsest popmuusikast ja alternatiivsest rokist.

Džässikontserdid ja olulised muusikasündmused sellega muidugi ei lõppe. Esmaspäeval jätkab Sügisjazz, mis toob Eestisse Tuneesia muusiku Dhafer Youssefi, kes astub üles koos 15. sünnipäeva pidava gregoriaaniansambliga Vox Clamantis. “Selle kontserdiga algab Tallinnas IV ülemaailmne muusikafoorum, mis võtab Europe Jazz Networkilt piltlikult öeldes muusikaliste suursündmuste teatepulga üle,” mainib Erm.

Kokku said Vox Clamantise muusikud ja Dhafer Youssefi, keda ühendab armastus Arvo Pärdi muusika vastu, 2007. aasta Jazzkaarel, kus nad esimest korda koos esinesid. Toona kandis nende kava pealkirja ”Sacred Voices”. “Seekordne kontsert on edasiarendus toonasest kavast, mis pälvis palju kiidusõnu mitmel pool maailmas. On uusi seadeid ja kindlasti kõlab ka Arvo Pärdi muusika,” lisab Erm.

 “Tallinn Jazz Weekend”

23.–24. septembril

Tallinnas Von Krahlis

www.jazz.ee; www.jazzkaar.ee 

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700