29. september 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Grupis läbi arutatud idee täitub kiiremini

Mastermind aitab eesmärke ellu viia mitu korda kiiremini kui üksinda või mõnes teises olukorras tegutsedes, kirjutab ajakiri Juhtimine.

Võti on teadlikkuse tõus koos praktiliste harjutustega,” sõnastas grupijuht Merike Lippmaa tegutsemisvormi mastermind olemuse. Mõttevormingu idee on pärit Napoleon Hilli raamatust “Mõtlemist muutes rikkaks”, olles ühtlasi kooskäivatele gruppidele aineks ja mõtlemise-tegutsemise alustalaks. 

“Ühel hetkel, avastades, et argipäevi täidavad häirivad ülesanded ning pingutustest hoolimata ei paista soovitud muutused – olete oodatud. Tundes, et midagi on puudu, samas täpselt teadmata, mis – olete oodatud. Visualiseerides kindlalt oma eesmärke, kuid teadmata, kuidas reaalselt tegevust alustada – olete oodatud. Olles pessimist, uskudes, et kõik on teada ja midagi ei muutu – olete oodatud,” loetles Lippmaa põhjuseid, miks mastermind’i grupiga tasuks liituda.

“Mastermind pakub harjutusi ja annab mitu teed, kuidas hakata uues suunas liikuma. Hea on teada, et ainult algus on kohutavalt raske, hea on teada, et sa ei ole üksi, hea on näha edusamme,” rääkis Lippmaa mastermind’i võimalustest. Tuleb vaid iseendale võimalus anda, uskuda endasse ja hirmud seljatada.

Mastermind suunab reaalselt, kaine mõistusega tegutsema iseendale seatud eesmärgi suunas. Samas võib kindel olla kaaslaste toele ja tagasisidele. Jutt ei maksa midagi, ainult läbi praktika saame kogemusi, kinnitas Lippmaa veendunult.

Mastermind peidab endas ka paari varjukülge. Lippmaa sõnul võib selleks olla osaline või täielik elu lagunemine, mis ei pruugi alati kõikidele osapooltele meeldiv olla. Väärtushinnangud, suhtumine ja ka sõbrad muutuvad.

Kuigi võib tunduda hirmutav, et senine mugav ja tuttav elukorraldus muutub, tuleb siiski julgelt edasi minna ja mitte lasta end heidutada. Kuid nõnda radikaalselt ei pruugigi minna. Sõltub, kui kaugel ollakse reaalselt unistustest. Üks edukuse võti on kindlasti ka oskus olla isekas. Ohu allikas on ka see, kui grupp ei toimi. Selle põhjus võib olla valed võtted-meetodid või see, et grupi moodustavad valed inimesed, kellel pole sarnased sihid.

Mastermind toimib ja töötab igapäevaselt, kuid selle eeldus on treeneri või juhi nõuannete põhjal tegutsemine. Sellepärast peakski vähemalt alguses leidma kogemustega grupijuhi.

Autor: Urve Vilk, Ain Kivesti

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700