4. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suhkrusõltuvus on tõsine haigus

Suhkrusõltuvus ei ole küll veel „tunnustatud sõltuvushaigus“, kuid kasvab nende arstide arv, kes väidavad, et suhkrust on võimalik täpselt samamoodi sõltuvusse jääda nagu alkoholist. Suhkur mõjutab aju suitsetamisele ja joomisele sarnaselt, aktiveerides aju tasusüsteemi, mis tekitab sõltuvust, kirjutab Kaaluabi.ee.

Viimased uuringud on näidanud, et rasvarikka toidu asemel peaksime nüüd häirekella helistama hakkama suhkrule, mis liigses koguses tarbituna tekitab ülekaalu, suurendab diabeedi ja südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski. Seejuures kasvab suhkrutarbimine läänemaailmas iga päevaga.

Kahjulikku magusainet on lisatud ka poolfabrikaatidesse, valmistoitudesse, magustatud piimatoodetesse ning vorstitoodetesse. Lisades siia juurde veel näksid, kommid, koogid, saiakesed, veini ning alkoholi, mis kõik sisaldavad suures koguses rafineeritud suhkrut, näeme, et suhkur on meie toidulauda vallutamas. Ärevaks teeb ka fakt, et noorte hulgas suureneb magusate gaseeritud jookide ja maiustuste tarbimine.

Rasvumine ja ülekaal on tegelikult sõltuvushaiguse tulemus, see tähendab lisakilode all kannatavad inimesed on sageli sõltuvuses rahulolu tekitavast toidust. Sõltuvusega kaasnev kõrge veresuhkur võib kahjustada veresooni, muuta soolestiku bakterite tasakaalu, halvendada immuunsüsteemi ning häirida ajutegevust.

Samas, nagu ka alkoholi puhul, ei ole kõik sama tundlikud, kuid sõltlane patustab magusa toidu liigsöömisega. Kui ajus käivitub seejärel tasu- ehk dopamiinisüsteem, mõjub see sõltlasele täpselt nagu alkohol alkoholisõltlasele, rahustades meele ning vaigistades valu. Juhul kui sõltlane suhkrut ei saa, tunneb ta end masendununa, rahutuna ning võib kaevata sümptomite üle nagu kõhuvalu ja peavalu.

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO andmetel tarbime päevas ca 50 suhkrutükki, kuid mitte rohkem kui 10 protsenti sellest võiks tulla rafineeritud suhkrust, mis vastab 1-2 limonaadipurgile täiskasvanu kohta. Lastele soovitatakse veelgi väiksemaid koguseid.

Probleem seisneb aga selles, et suhkur annab rakkudele meie organismis funktsioneerimiseks vajalikku energiat. Vältimaks suhkrurikast toitu, tuleks süüa nii puhast toitu kui võimalik, vältima rafineeritud suhkrut ning valget jahu, eelistama pigem täisteratooteid. Kodune toit on soovitav valmistada puhtast toorainest ning see on sobilik hiljem ka tööle kaasa võtta, et vältida liiga rasvaseid ning suhkrurikkaid toite lõunapauside ajal. Süüa tuleb rahulikult, sest stress on peamisi ülekaalu põhjusi. 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700