Aga puuviljadel ja viljadel on vahe. Uuringus, mis avaldati ajakirjas Stroke, jälgisid teadlased ca 20 000 inimest 10 aasta jooksul. Kõik uuringus osalejad täitsid põhjaliku küsimustiku oma toitumisharjumuste kohta. Uuringu kestvuse vältel ehk kümne aasta jooksul tabas insult 233 osalejat.
Tulemuste analüüs näitas, et insuldi esinemise ning puuviljade-köögiviljade tarbimise vahel on selge seos. Oluline oli seejuures just puuviljade värv. Need, kes tarbisid valge viljalihaga puuvilju, nagu õunad, pirnid, banaanid, vähendasid oma insuldi riski 52 protsenti. Teiste puuviljade tarbimise ja insuldi vahel sellist seost ei leitud.
Puuviljade viljaliha värv näitab neis leiduvate ainete ehk karotenoidide ning flavonoidide sisaldust. Seepärast võib antud uurimuse põhjal öelda, et just nende ainete tarbimine aitab vähendada insuldi ohtu.
Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee