6. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tippjuht võib firmapeol limbot tantsida?

Firmaüritustel osalemine annab juhile võimaluse töötajatega häid suhteid luua ja neid hoida. Kuid kust läheb piir selle vahel, mis on juhile lubatud ja mis lubamatu?

"Töötajad tahavad näha oma juhti lihast ja luust inimesena, kes vestleb kolleegidega mõnusalt peomeeleolus, osaleb aktiivselt üritusel ja aitab igati kaasa hea meeleolu tekkimisele," märkis pikka aega tippjuhina töötanud Annika Uudelepp, SA Poliitikauuringute Keskuse PRAXIS juhatuse esimees. "Juht pole ainult allkirjade andja ja formaalse otsustaja rollis, vaid ta on ka meeskonna juht ja eestvedaja."

Uudelepp peab asutuste mitteformaalseid siseüritusi oluliseks nii meie-tunde tekitamiseks, ühtsete arusaamade loomiseks kui ka selleks, et meeskonna liikmed omavahel paremini tuttavaks saaksid.

Tema sõnul on juhi osalemine mitteformaalsetel üritustel eriti oluline just suurtes asutustes, kus paljud töötajad näevad tippjuhti igapäevase töö käigus harva. Kui kaugele juht osalemisel minema peaks, sõltub tema hinnangul palju nii ürituse kui ka juhi iseloomust.

"See, mis võib olla igati vahva ja sobilik päevast päeva ninapidi koos olevale loovmeeskonnale, ei pruugi olla asjakohane ja mõtestatud tegevus mõnes teises asutuses, kelle töötajad näevad üksteist vähe," tõi Uudelepp näiteid erinevatest kollektiividest.

Äriprotokolli ja etiketi spetsialisti, Mainori kõrgkooli endise rektori Mati Lukase sõnul peaks juht firmaüritustel kindlasti osalema. Ta märkis, et ettevõte ja kollektiiv ei tegutse juhist eraldi, vaid ikka koos. Pealegi on firmaüritused hea võimalus inimesi paremini tundma õppida ja mitteformaalselt murekohti arutada.

Samas ei tohiks tippjuht Lukase hinnangul siiski unustada, et ta peab ka peomelus jääma eeskujuks, kelle käitumise ja väärtushinnangute järgi teised töötajad juhinduvad. Samuti tuleks meeles pidada, et tippjuht on juht ikkagi 24 tundi ööpäevas.

"Sellel arusaamal pole alternatiivi ja iga juht peab sellega arvestama," jäi Lukas resoluutseks, kuid möönis, et piirid sõltuvad inimesest. "Kõike võib kaasa teha, aga ei pea!"

Kommentaar

Kusagilt ei pea kõrvale jääma

Kristiina Kõiv

JCDecaux Eesti OÜ tegevdirektor

Kust läheb piir selle vahel, mida alluvatega koos teen ja mida mitte? Ma pole pidanud vajalikuks kusagilt kõrvale jääda. Pigem kujuneb meie üritustel piir inimeste elukaare järgi: noored lähevad klubisse edasi ja need, kel lapsed ootamas, kiirustavad koju.

Ainus koht, kui tunnen ennast ühisüritustel firmajuhi rollis, on jõulupidu, kus annan üle parima töötaja auhinda. See on meie ettevõtte pikaajaline traditsioon. Parima töötaja valivad kolleegid.

Teeme ühisüritusi vähemalt kaks korda aastas: toimuvad suvepäevad ja jõuluõhtusöök. Neist võtavad osa kõik.

Müügi- ja turundusosakond tähistavad aasta vahe-eesmärkide täitmist alati mõne huvitava üritusega: näiteks toiduvalmistamisega profikoka osalusel või jahisõiduga.

Võtan sellistest üritustest osa ning nii nagu teisedki töötajad naudin aega kolleegidega väljaspool töökeskkonda ja -ülesandeid.

Pane tähele

Uudelepp: osale pidude organiseerimises

Juhil on tark osaleda siseürituste ideestiku läbimõtlemises - see on osa tema tööst inimeste juhtimisel ja motiveerimisel.

Vältida võiks olukordi, kus ettevalmistatud ühistegevus on ilmselgelt osa töötajate poole kaldu (nt meeldib ainult 20aastastele või hoopis elukogenud inimestele) ja teised igavlevad või tunnevad end tõrjutuna.

Võiks püüda kavandada selliseid üritusi, mis arvestaksid asutuse tegevuse eesmärkide ja meeskonna vajadustega sel ajahetkel, pakkudes mõnusat vaba õhkkonda ning osalemisrõõmu igaühele.

Meeskonda liitvalt võivad toimida väga erinevad tegevused: mõne ühise meisterdamis- või nuputamisülesande loov lahendamine, lõbus viktoriin kolleegide tundmaõppimisest, humoorikas fotojaht, talgupäev looduses, paadimatk või koos kokkamine.

Allikas: Annika Uudelepp

Autor: Urve Vilk, Triin Toome

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700