7. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: Bollywood Tallinna vanalinnas

Kui peaksin kunagi isikliku restoranide auhindamise korraldama, saaks mõni kuu tagasi Tallinnas Pikal tänaval avatud Bollywood „Parima restoraninime“ auhinna. Eelkõige lustliku meele pärast - irooniat ja huumorit ju selles valdkonnas tavaliselt ei kohta.

Pealegi on see nimi turvaline. Ennast kolmanda-, viienda- või seitsmendajärgu filmitööstuse järgi nimetades on igasugune kriitika juba eos välistatud: oleme Bollywood, mitte Hollywood, (kulinaaria)kunstiks meil ambitsioonid puuduvad. 

Nii võibki julgelt tõmmata menüüpiirid üle kogu Aasia – pakutakse korraga Hiina, India ja Tai roogasid. Ja niipalju kui mina neid kööke tunnen, siis on tegemist kogumikuga „best of“. India ja Tai on tugevamalt esindatud, Hiina jääb vähemusse, aga Hiinat on ilma Bollywooditagi Tallinnas küllalt. Facebookist saan teada kokkade nimed: peakokk on Indiast pärit Swapan Kumar Mitra ja Tai ning Hiina köögi spetsialist on Lal Babu Prasad. Nii et autentne värk, vähemalt siitmaalt vaadates.

Miksisime oma õhtusöögi kokku suunalt India-Tai: eelroaks juurvilja samosa Indiast, siis Tai suppidest kuulsaim, tom kha,veel korra Indiasse  - paneer tikka ehk grillitud India juust ja jälle Tai – krõbe meekana. Lõpetuseks mangi lassi ja chai – kuidas siis muidu.

Juurvilja samosa oli pigem üllatav kui maitsev, kuid üllatusteks olin ma valmis, sest ega ma Indias polegi käinud, nende kööki tunnengi ainult Euro-India restoranide kaudu. Aga teist korda ma neid pirukaid tõenäoselt ei telliks, minu jaoks olid nad oma paksu rasvase tainakoorikuga liiga rammusad. Rosinane köögiviljasisu oli küll tore, kartulit ja rosinat polegi koos söönud ja kastegi oli meeldivalt vürstköömneline.

Aga tom khad läheks ka teist, kolmandat ja neljandatki korda sööma, see mulle meeldis: tugevalt kookosene, maitsed tasakaalus, mõõdukalt vürtsikas, ohtralt sidrunheina ja krevette. Edasi enam paremaks ei läinud ja teine Tai roog – krõbe meekana osutus päris pehmekeseks, krõbedust ei kusagil. Meekaste, see oli küll autentne. Õige küll, ei mingit kriitikat - oleme ju Bollywoodis ja seal võib isegi krõbekana olla pehme kui tahab.

Bollywoodi parimaks osaks on tema aknalaua-lauad, mille taga patjadel mõnusalt lösutada saab. Selliseid restorane ju veel on, kus ristijalu patjadel istudes kõhtu täita, aga et seda saab teha vanalinna akna peal, sellist võimalust kusagil mujal küll ei ole. Ja kui juurde arvata ka mõnus ja lahke teenindaja, siis võiks peaaegu leppida ka bollywoodliku ehk mitte eriti kõrget kulinaariakunsti taga ajava söögiga. Kõhtu täitis ja kuidas veel, eriti pika järelmaitsega olid rammusad samosad – mälestus nendest püsis hilisööni.

Aknal lebaskledes nägime, kui järjest uued ja uued möödujad jäid seisma ja uurisid midagi, mis asus meie akna alla. Pärast vaatasime ka meie: kõigepealt tõmbas tähelepanu Bollywoodi muusika, mis kõlarist tänavale suunatud ja siis ka tõmmud kokad keldriköögis. Nii et väike vahe Päris-Bollywoodiga ikka on, seal poleks muusika kõlaritest tulnud, vaid kokad oleksid ise kauneid India armastuslaule laulnud.

Bollywood

22 punkti

Toit: 6/10

Teenindus: 9/10

Interjöör: 7/10

Aadress: Pikk 31,  Tallinn

Telefon: 644  2445

Avatud: 12-23

Põhiroogade hinnad: 11-19 eurot

Autor: Urve Vilk, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700