7. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Teisel pool fotot

Tallinna fotokuu raames on alates tänasest Kumus avatud rahvusvaheline fotonäitus “Teisele poole”, mis pakub vaatamiseks kollaaže, fotodest valmistatud skulptuure jm.

Kumu näituse kuraator on tunnustatud Adam Budak, kes on kokku pannud maailmakuulsate nimedega fotonäituse. Töid on 19 kunstnikult Saksamaalt Portugalini ja Inglismaalt USAni.

Kuidas minna pildi taha? Näitusel on pikk ja poeetiline alapealkiri “Vaata mulle näkku: mu nimi on Oleks Võinud Olla; samuti kutsutakse mind Ei Enam, Liiga Hilja, Hüvasti”, mis põhineb itaalia poliitfilosoofi Giorgio Agambeni esseel “Kohtupäev”.

Foto tähendas Agambenile alati midagi enamat kui lihtsalt pilti: see on midagi koopia ja reaalsuse, mälu ja lootuse vahepealset.

“Teisele poole” uuribki, mis on teisel pool fotograafiat, laskmata kordagi fotot ennast silmist. Mis paneb foto tööle? Mis paneb selle rääkima? Kuidas on võimalik minna pildi taha, teisele poole?

Fotograafia piire laiendades. Peaaegu 70 eksponeeritud töö hulgas saab näha installatsiooni, videot, fotot, skulptuuri.

Näituse maiuspala on legendaarse portugali kunstniku Helena Almeida looming, mis lõhub kõige edukamalt foto, joonistuse ja kollaaži piire.

Almeida kujutab oma fotodel iseennast ning loob pildi pinnal sürreaalse situatsiooni, kus vaataja pole enam päris kindel, mis kuulub foto juurde ning mis on sinna manipulatsiooni teel hiljem lisatud.

Suurim installatsioon Kumu näitusel kuulub saksa kunstnikule Stefan Burgerile, kes eksponeerib kokku 17 meetri pikkust ja 4 meetri kõrgust fotolavastust “Sabbia con aromi”. Korea kunstnik Sunah Choi on ehitanud skulpturaalse keskkonna piirdeaedadest.

Leidobjektid, kivi ja küünlad. USAst päris Marlo Pascual kasutab oma teoste materjalina leitud fotosid ja filmilinte, mille abil loob fotopõhiseid skulptuure.

Ta muudab foto kolmedimensiooniliseks, lisades sinna tavalisi objekte, nagu kivikamakas või küünlajalad, milles põlevad küünlad moodustavad fotoportreega ideaalse koosluse.

Teisedki kunstnikud mängivad leidobjektide ja valmismaterjaliga. 

“Teisele poole”

Kumu kunstimuuseum, Weizenbergi 34 /

Valge 1, Tallinn

Näitus on avatud 8. jaanuarini.

www.ekm.ee

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700