12. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas nädalaid kestev tasuta prooviaega on seaduslik?

Niinimetatud prooviaja asemel võimaldab seadus tööandjal kasutada töötaja sobivuses veendumiseks katseaega.

Küsimus: Tööandja kutsus inimese proovipäevale (tegemist öötööga) ning see prooviaeg on kestnud juba kaks nädalat, sellest töötatud päevi 7. Öeldi, et see on väljaõpe. Nüüd lõpuks selgus, et 1.oktoobril sõlmitakse tööleping ning töötaja peab läbima tervisekontrolli. Kas on õigust nõuda nende töötatud päevade eest tasu? Tööandja ütles veel, et tervisekontrolli peab töötaja ise kinni maksma - kas see on seaduslik?

Vastus: Tegemist on töölepingulise suhtega, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib eeldada üksnes tasu eest. Eeldatakse, et töötasus on kokku lepitud (töölepingu seaduse § 29 lõige 1). Nn prooviaja asemel sätestab seadus töötajale tööajal katseaja. Tehtud töö eest tuleb seega maksta töötasu. Juhin tähelepanu, et kui tööaeg langeb ööajale (kell 22.00 kuni 6.00), maksab tööandja töö eest 1,25-kordset töötasu, kui ei ole lepitud kokku, et töötasu sisaldab tasu ööajal töötamise eest. Kui töötasu makstakse Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud alammääras (278,02 eurot kuus või 1,73 eurot tunnis), siis töötasu nimetatud hüvitist sisaldada ei saa, st peab lisanduma töötasule.

Tervisekontroll töötervishoiu ja tööohutuse seaduse § 13 lõige 1 punkti 7 mõistes on tervisekontroll töötajatele, kelle tervist võib tööprotsessi käigus mõjutada töökeskkonna ohutegur või töö laad. Tööandjal on kohustus see korraldada esmaselt töötaja tööle asumise esimese kuu jooksul. Öötöötajatele tuleb nimetatud kontroll korraldada nii enne öötööle asumist kui ka regulaarsete vaheaegade järel töötamise ajal. Töötajate tervisekontrolli korra (Vabariigi Valitsuse määrus 24.04.2003 nr 74 https://www.riigiteataja.ee/akt/1005703) § 5 lõike 1 kohaselt viiakse töötajate tervisekontroll läbi tööajal ja tööandja kulul.

Tervisekontrolli vajadus töö tegemiseks vajaliku tervisetõendi esitamiseks tööandjale tuleneb aga nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (https://www.riigiteataja.ee/akt/13339712) § 13 lõikest 1, mille kohaselt on tööandja kohustatud samas lõikes nimetatud juhtudel nõudma enne tööle asumist kirjalikku tervisetõendit nakkushaiguste suhtes tervisekontrolli läbimise kohta ning saatma töötamise ajal vastavalt riskihindamise tulemustele korrapärasele tervisekontrollile. Nimetatud tõendi esitamise kohustus on töötajal ja tööandja seda töötajale hüvitama ei pea.

 

Autor: Urve Vilk, Kaia Taal

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700