14. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esindusklaveri ostu heaks

Eesti parimad pianistid annavad heategevusliku galakontserdi, et juhtida tähelepanu uue tipptasemel kontsertklaveri ostmise vajadusele.

Eesti kontserdisaalides on valdavalt nõukogude ajal soetatud klaverid, mis on oma ülesande ammu täitnud.

Klaverite hooldusmeistri Ants Saluraidi kinnitusel vahetatakse maailma esindussaalides klavereid välja iga kahe-kolme aasta tagant. Estonia kontserdisaali Steinway on nii-öelda suure muusika teenistuses olnud juba 14 aastat.

Pianist Martti Raide võrdles Klassikaraadio saates “Helikaja” esindussaali klaverit võidusõiduautoga: “Iga instrument, milles on mehaanika, kulub ja amortiseerub. Ega võidusõiduauto sama mudeliga saa ka sõita 20 aastat järjest. Tahes-tahtmata kaotab ta osa oma võimsusest ja erksusest. See on paratamatu, et esinduspille tuleb aeg-ajalt välja vahetada.”

Kontserdi korraldavad Eesti Interpreetide Liit ja Eesti Kontsert. Ühtlasi tähistatakse sellega Tallinna Muusikakeskkooli 50 aasta juubelit, kuna kõik kontserdil esinevad pianistid on seal õppinud.

Eesti pianism on õitsval järjel ning kontserdist tõotab tulla uhke ja pikk, kahe vaheajaga klaverimängumaraton. Iga pianist esitab endale südamelähedast muusikat.

Nii saab Marko Martini esituses nautida Franz Schuberti ja Ferenc Liszti väikevorme, praegu Eesti hinnatuima klaveriprofessori Ivari Ilja ühe andekama ja edukama kasvandiku Mihkel Polli esituses aga Sergei Rahmaninovi ja Fryderyk Chopini loomingut. Liszti 200. sünniaastapäeva puhul mängib Ralf Taal Liszti loomingust vir­tuoospalu. Galal astuvad üles veel Peep ja Sten Lassmann, Age Juurikas, Mati Mikalai ja Kai Ratassepp ning Lauri Väinmaa ja Kadri-Ann Sumera. Kontserdi lõpetab tuntud duo 2ÜHEL, kuhu kuuluvad Rein Rannap ja Mihkel Mattisen. Avapala mängib aga Tallinna Muusikakeskkooli praegune õpilane Tähe-Lee Liiv.

Eesti pianistide galakontsert

16. oktoobril kell 18

Estonia kontserdisaalis

Pilet: 10 €

www.concert.ee

 

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700