Õiglasest kaubandusest teenib enim kaupmees

Fairtrade'i teavituse koordinaatori Jaanus Välja sõnul mõjutab Eestis õiglase kaubanduse süsteemis kaupade kõrget hinda peamiselt jaekaubanduse marginaal.

Välja sõnul saab õiglase kaubanduse süsteemis kõige suurema kasu jaekaubandus. "See kõrge hind, mida ette heidetakse, on ikkagi suuresti mõjutatud jaekaubanduse marginaalist, mis sinna pannakse," märkis ta saates Terevisioon.

Õiglase kaubanduse süsteemis olevad tooted kannavad spetsiaalset märki, mille on välja töötanud rahvusvaheline organisatsioon Fairtrade. Organisatsioon on koostanud standardid tuhandetele toodetele ning nende toodete tootmine, kogu tarneahel on saanud vastavad sertifikaadid.

"Märgi mõte on see, et nende standarditega lõi Fairtrade tootjatele nõudmised, et nad peavad järgima ILO nõudeid töökooraldusel, keskkonnanõuded neile on karmimad, kui sageli tavatoodete puhul arengumaades neid võib-olla üldse ei järgita. Ka hind on oluline - sel ajal kui maailmaturul olid kokkuostuhinnad väga madalad ja paljud pidid müüma oma tooteid alla omahinna, st nad ei saanud isegi tootmiskulusid tagasi, siis õiglase kaubanduse süsteemis garanteeriti hind, mis oli kokkulepitud, mis ületas turuhinda," rääkis Välja.

Täna algab Õiglase kaubanduse nädal, mille eesmärk on tutvustada õiglast kaubandust, kui võimalust teha eetilisi ostuvalikuid.

Osale arutelus

 • Rivo Sarapik

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Järveveere puhkekeskus ootab külastajaid nii suvel kui talvel

Maalilisel Võrtsjärve kaldal Valma külas asuv Järveveere puhkekeskus on suurepärane paik suveürituste, seminaride, pulmade ja talvepäevade korraldamiseks.

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Käsi­raamatud

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine