Võõrandamislepingud ettevõtluses

Väikeettevõtluses kasutatakse mitmesuguseid lepinguid, mida reguleerib enamasti võlaõigusseadus. Võlaõigusseaduse üldosa sisaldab üldnorme, mida on võimalik kohaldada kõikidele lepingutele.

Näiteks üldosa sätteid saab lisaks võlaõiguslikele lepingutele kohaldada ka töölepingutele ja pärimislepingutele.

Võlaõigusseaduse eriosa sisaldab praktikas enam levinud lepingute regulatsioone, näiteks müügi-, faktooringu-, üüri- ja laenulepingu kohta. Võlaõigusseaduse eriosas käsitletud lepingusätted on jagatud rühmadesse, lähtuvalt lepingute olemusest. Näiteks VÕS-i teises osas on reguleeritud võõrandamislepinguid, mille eesmärk on asjade ja nendega seotud omandiõiguse üleandmine ühelt isikult teisele. Võlaõigusseadusest tulenevalt on võõrandamislepinguteks müügi-, kinke-, vahetus- ja faktooringuleping.

Võlaõigusseaduse eriosa ei esita lepinguliikide ammendavat loetelu. Enamasti on käsitletud kõiki täna­päeval tuntud ja enim kasutatavaid lepingu liike. Isikud võivad tugineda lepinguvabaduse põhimõttele ja sõlmida omavahel lepinguid, mida VÕS-i eriosas pole käsitletud.

Võlaõigusseaduse 2. osas “Võõrandamislepingud” §-des 208 kuni 270 on käsitletud üht praktikas levinumat lepingute gruppi, Lisaks võõrandamislepingutele on VÕS-i eriosas käsitletud ka lepinguid, mille alusel on kasutusse andja kohustatud andma kasutajale eseme kasutus- ja valdusõiguse, ehk kasutuslepinguid. Sageli sõlmitakse võõrandamislepinguid nende sisule mõtlemata. Näiteks poest toiduainete ostmisel sõlmivad äriühing ja tarbija müügilepingu.

Võõrandamislepingute ühine tunnus on eseme ja sellega seotud omandiõiguse üleandmine ühelt isikult teisele. Näiteks müüja peab müügilepingu alusel andma ostjale üle kindla asja ja sellega seotud omandiõiguse.

Võõrandamislepingutena käsitatakse VÕS-is ennekõike müügi-, kinke-, vahetus- ja faktooringlepingud. See loetelu on näitlik ja võõrandamislepingud võivad tuleneda ka teistest õigusaktidest ning lepinguosaliste kokkuleppest.

Loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Osale arutelus

 • Andres Õige, Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara