Autor: Rivo Sarapik • 28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlaste reis piirdus pere ja tuttavate külastusega

Tänavu suvel käis vähemalt ühel Eesti sisesel vaba aja reisil 63% Eesti elanikest. Peamiselt tähendas see tuttavate või sugulaste külastamist.

Tänavu suvel tehti Eestis kokku 1,95 miljonit ööbimisega sisereisi. Lisaks tehti 1,6 miljonit ühepäevast reisi kultuuriürituste külastamiseks. 

EASi turismiarenduskeskuse direktori Tarmo Mutso sõnul on nii ühepäevaste kui ööbimisega sisereiside puhul reisijaid jäänud vähemaks, kuid samas need, kes reisivad, teevad seda varasemast aktiivsemalt.

“Ühest küljest on kodumaal reisijatele mõju avaldanud sissetulekute langus ja euro kasutuselevõtt, teisalt on uued avatud odavlennuliinid ja lähiriikide soodsad reisipakkumised mõjutanud tarbijate reisisihtkoha valikuid välisreisi kasuks,” selgitas Tarmo Mutso.

Et reisimisega seotud kulud on sisereiside puhul suuresti määravaks teguriks, näitab ka ööbimiskohtade valik. Tänavu suvel ööbiti reisil olles ligi kahel kolmandikul juhtudest sugulaste või tuttavate juures või siis nende suvilas. 13% öödest veedeti oma suvilas või maakodus, 11% telgis ning 13% tasulises majutuskohas.

Ülekaalukalt kõige levinumaks tegevuseks Eesti sisestel reisidel oli sarnaselt varasematele aastatele sugulaste või tuttavate külastamine (49% öödest), tähtsuselt järgmisteks tegevusteks olid rannas puhkamine (32%) ning ajaloo või kultuuriga seotud vaatamisväärsustega tutvumine (21%).

Võrreldes 2009. aastaga on sisereisidel kõige enam tõusnud järgmiste tegevuste osatähtsused: ajaloo või kultuuriga seotud vaatamisväärsustega tutvumine (6%), jalgsi matkamine (6%), looduslike vaatamisväärsustega tutvumine (3%) ning muuseumide või näituste külastamine (3%).

2011. aasta suvel olid populaarseimateks Eesti sisesteks reisi sihtkohtadeks Tallinn, Pärnu, Ida-Virumaa, Saaremaa ja Tartu. Eestlaste ja mitte-eestlaste reisishtkohtade valikul on märgata mõningaid erinevusi. 11% eestlaste reisidest toimus Tallinnasse, 11% Pärnusse, 10% Saaremaale ja 9% Tartumaale. Mitte-eestlaste suvistest vaba aja reisidest viiendik olid Tallinnasse, 15% Ida-Virumaale, 10% Tartusse ja 9% Pärnusse, samas näiteks reisid Hiiumaale moodustasid vaid 1% ja Valgamaale 2%. 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700