Autor: Rivo Sarapik • 28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enamusel töötajaist luud ja lihased haiged

Ligi 60% Eesti tööealisest elanikkonnast kannatab pikaajaliste luu- ja lihaskonna vaevuste all, selgus täna Reumafoorumil avalikustatud uuringust “Töövõimeline Eesti?”

Eesti Reumaliidu juhatuse esimehe Ingrid Põldemaa hinnangul on suurim levinud eksiarvamus see, nagu oleksid luu- ja lihaskonna vaevused vanainimeste haigus. “Need puudutavad kõige enam just tööealisi inimesi, kes on meie sotsiaalsüsteemile ja kogu riigile olulised maksumaksjad,” selgitas Põldemaa. “Luu- ja lihaskonna vaevused võivad rünnata isegi väikesi lapsi, näiteks haigestub igal aastal liigesepõletikesse ligi 200 last.”

Täna esitletud Work Foundationi uuringu “Töövõimeline Eesti?” koostamist juhtinud Ksenia Zheltoukhova sõnul vähendavad luu- ja lihaskonna vaevused tuhandete Eesti inimeste töövõimet ning panust maksumaksjana.

“Aastal 2009 oli pikaajaliste käe-, jala-, selja- või kaelaprobleemide tõttu töövõime piiratud 59%-l 15–64-aastastest töötajatest,” loetles ta tagajärgi.

Mullu registreeriti tema sõnul tööealise elanikkonna seas enam kui 95 000 luu- ja lihaskonna vaevuste juhtumit, millest tingitud otsesed kulud ulatuvad peaaegu 400 miljoni euroni. "2008. aastal maksti Eestis haigustest tingitud ajutise töövõimetuse hüvitist ühtekokku 6,4 miljoni tööpäeva eest, kusjuures luu- ja lihaskonna vaevuste osakaal on siin hinnanguliselt 16%. Erinevate hinnangute kohaselt moodustavad ajutise töövõimetuse kulud 6–15% Eesti sisemajanduse kogutoodangust," lisas ta.

Uuringu andmetel on luu- ja lihaskonna vaevused töövõimetuse ja puude põhjusena kolmandal kohal südame- ja veresoonkonna probleemide ning vähi järel.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700