28. oktoober 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Konditsioneer ja tööreis vöökoha vaenlaste seas

Vähene liikumine ning hilisõhtune näksimine võivad põhjustada kaalutõusu. Samas võib kehakaalu mõjutada ka hiline magamamineku kellaaeg või paljude asjade korraga tegemine.

Kui oled seni kõik enda arvates õigesti teinud, kuid kaal ikka ei lange, võib põhjus peituda alljärgnevas.

Hilisõhtud televiisori ees

Kui oled õhtuti kaua üleval, võib see lisada vöökohale laiust ja kaalule lisakilosid, näitab Ameerikas Northwesterni Ülikoolis läbi viidud uurimus. Uurijad avastasid, et hilised magama minejad söövad päevas keskmiselt 248 kalorit enam, neil on halb toitumine ning neist enamik kannatab ka kõrgema kehamassiindeksi käes. Seepärast mine hilisõhtul telekapuldi ning maiustustekausi haaramise asemel parem magama või vali filmi kõrvale tervislikumad snäkid.

Tööalased reisid

Mida rohkem veedad aega kodust eemal, seda halvemini see mõjub Sinu vöökohale. Sellise järelduseni jõudsid oma uurimusega Columbia Ülikooli teadlased pärast 13000 inimese, kes tööalaselt palju reisisid, andmete uurimist. Tööreisidega seotud inimestel oli kõrgem KMI ning suurem ülekaalurisk. Kuna enamik reise toimub autos, siis võib lisakilosid selgitada ka pikaajaline paigal istumine ning ebatervislik toitumine autorooli taga.

Aeroobne treening

Aeroobne treening aitab põletada kaloreid ja rasva. Labaselt kõlav väide pole viimaste teadusalaste katsete valguses sugugi üheselt mõistetav. Nimelt on tõestatud, et jooksulindil kõndimine, jooksmine, step-aeroobika ning spinning ei pruugi pakkuda oodatud kaalukaotust. Paljud arvavad, et mida kauem aeroobset trenni teha, seda parem, kulutades sellele seepärast tunde. Tegelikult hakkab 20 minuti pärast hoopis lihaste, mitte rasva, põletamine. Selle asemel on kasulikum intervalltreening, kus aktiivne treening vaheldub iga minuti järel rahulikumaga. Vaheldus abil on võimalik rohkem rasvu põletada, kui 20 minutit järjest intensiivset rütmi hoides. Ära ei tohi unustada ka puhkust. Igale intervalltreeninguga päevale peaks järgnema üks puhkepäev, et lihased saaksid taastuda.

Konditsioneer

Ajakirjas Food Science and Nutrition avaldatud artiklist selgub, et modernsed tehnoloogiad nagu konditsioneer, hoiavad meie keha „termoneutraalses tsoonis“, mis vähendab keha naturaalset kalorite põletamist. Ehk, kui väljas on kuum, siis me tavaliselt nii palju süüa ei taha. Kui aga hoiame ruumi kunstlikult jahedana, sööme rohkem. Keha loodusliku tasakaalu hoidmiseks lülita palavaga konditsioneer välja.

Pilgeni täis külmik

Köögiviljade ja puuviljade söömine on kasulik ning aitab keha vormis hoida. Kui külmkapp on puuvilju pilgeni täis, siis võib vajaliku puuvilja leidmine raskeks kujuneda, rääkimata sellest, et suur kogus võib enne tarbida jõudmist halvaks minna. Osta korraga kogus, mille tarbid ära nädala jooksul, ning pane puuviljad külmkapi asemel lauale puuviljavaagnale või tükelda kaussi söömiseks paraja suurusega tükid.

Karastusjookide tarbimine

Kas Coca-Colale 0-kalorilise joogi eelistamine või suhkru suhkruasendajaga asendamine on alati tervislikum valik? - Mitte päris. Ajakirjas Obesity avaldatud uurimus näitas, et tehislikest magusainetest valmistatud jookide tarbijatel oli kehamassiindeksi näit 17 aasta jooksul 47% võrra tõusnud, võrreldes nendega, kes neid jooke ei tarbinud. Uurijad pakkusid selle põhjuseks välja teooria, et magusad joogid suurendavad magusavajadust ning tekitavad isu hiljem tarbida suurema kalorisisaldusega toite. Üks hea nipp on panna sügavkülma jääkuubikute kottidesse naturaalne mahl. Neid kuubikuid hiljem jookidesse lisades muutub jook magusamaks ning keha saab tervislikke vitamiine ja antioksüdante.

Mitu asja korraga käsil

Nn „multitasking“ mõjub üllatavalt halvasti sinu kehakaalule, sest väheneb kontroll enese üle. Ajult nõuavad lapse aitamine õppimises, töökirjadele vastamine, söögi valmistamine ning televiisori jälgimine väga erinevat reaktsiooni. Mida vähem sul erinevaid tegevusi korraga käsil on, seda enam oled suuteline üleliigset näksimist vältima.

Autor: Kaaluabi. ee, Rivo Sarapik

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700