2. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lepingu erakorraline ülesütlemine

Hoiatamist ei ole ülesütlemise eeldusena vaja, kui töötaja ei saa kohustuse rikkumise erilise raskuse tõttu või muul põhjusel seda hea usu põhimõtte järgi tööandjalt oodata.

Küsimus : Töötasin ettevõttes tähtajalise töölepinguga 21.03.2011 - 12.09.2011, selle aja sisse mahtus mul ka hooldusleht.

Tööle naastes andis tööandja mulle kaks lehte ( 2 varianti töösuhte lõpetamiseks) - kas kirjutan alla poolte kokkuleppel TL lõpetamise või siis Töölepinguseaduse paragrahv 88 lg 1 p 2. Antud paragrahv aga ei toeta minu töösuhte lõpetamise õigsust. Katseajal ei tehtud minu töös ühtegi märkust, hoiatusi (katseajal pandi mind ettevõtte sekretäri asendama kolmeks nädalaks, selle aja jooksul ei saanud ma oma põhitööga end kurssi viia).

Leian, et uue töötajana olid minu suhtes liiga kõrged ootused ja sealt võisid ka loomulikult vead töös tulla (uue inimesena kollektiivis leian, et see on ka normaalne ja arusaadav).

Leian, et minule tehti ülekohut, sest ma ei  olnud tööl viit kuudki, kuid §, millele tööandja viitas oli, et ei tule pikaajaliselt tööülesennetega toime. Minuga lõpetati töösuhe päevapealt.

Vastus: Teie kirjast selgub, et tööandja on Teiega sõlmitud töölepingu erakorraliselt üles öelnud  töötajast tuleneval põhjusel tuginedes töölepingu seaduse (TLS) §-le 88 lg 1 p 2.

Juhul kui tööandja otsustab töölepingu erakorraliselt üles öelda töötajast tuleneval mõjuval põhjusel TLS § 88 lg 1 alusel, peab ta esitama töötajale töölepingu ülesütlemisavalduse kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis, märkides ära ülesütlemise mõjuva põhjuse. Seega ei piisa ainult viitest seaduse sättele.

Vastavalt TLS §-le  88 lg 3  peaks tööandja eelnevalt töötajat hoiatama ning andma talle võimaluse ennast parandada. Teie kirjast ei selgu kas Teie tähelepanu on juhitud puudustele töös. Millises vormis, kas kirjalikult või suuliselt hoiatus tuleb tööandja poolt esitada, seadus ei reguleeri, kuid tööandja peab vaidluse korral olema valmis hoiatuse tegemist tõestama.

Hoiatamist ei ole ülesütlemise eeldusena vaja, kui töötaja ei saa kohustuse rikkumise erilise raskuse tõttu või muul põhjusel seda hea usu põhimõtte järgi tööandjalt oodata.

TLS § 88 lg 2 kohaselt peab tööandja pakkuma töötajale võimaluse korral teist tööd, kohandama töökohta, muutma  töötingimus või korraldama täiendõppe., seda just juhul, kui tööleping kavatsetakse üles öelda TLS § 88 lg 1 p 1 või 2 alusel ning eeldusel, et muudatused ei põhjusta tööandjale ebaproportsionaalselt suuri kulusid ning teise töö pakkumist võib asjaolusid arvestades mõistlikult eeldada.

Üldjuhul peab tööandja järgima töölepingu ülesütlemise etteteatamise tähtaegu, mis on sätestatud TLS §-is 97 lg 1 ja 2. Kuid vastavalt TLS § 97 lg 3 võib toimuda töölepingu ülesütlemine ka etteteatamistähtaegu järgimata, kui kõiki asjaolusid ja mõlemapoolset huvi arvestades ei või mõistlikult nõuda lepingu jätkamist kokkulepitud tähtaja või etteteatamistähtaja lõppemiseni.

Juhul, kui Teie ei ole tööandja poolt esitatud ülesütlemisavalduses märgitud põhjusega nõus on Teil õigus esitada kohtule hagi või töövaidluskomisjonile avaldus ülesütlemise tühisuse tuvastamiseks 30 kalendripäeva jooksul arvates ülesütlemisavalduse saamisest.

Töövaidluskomisjonile esitatava avalduse näidise ja töövaidluskomisjonide asukohad leiate Tööinspektsiooni kodulehelt www.ti.ee

 

 

 

 

 

Autor: Urve Vilk, Ann Tiitson

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700