Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 7. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööõnnetuste arv on kasvanud 15%

Selle aasta kolmandas kvartalis toimus enim tööõnnetusi hulgi- ja jaekaubanduse ettevõtetes ning töötleva tööstuse tegevusaladest metallitööstuses, selgub tööinspektsiooni töökeskkonna ülevaatest.

Kokku on tänavu 9 kuuga toimunud 2727 tööõnnetust, mis on  358 võrra rohkem kui mullu samal perioodil.

Tööinspektsiooni analüütiku Krista Vaikmetsa arvates võib sellel aastal toimunud tööõnnetuste arvu kasvu mõjutada ühelt poolt  taastuv majandusolukord, kus on hakatud tööle võtma uusi töötajaid, kellel puudub kas vajalik väljaõpe või juhendamine. „Teiselt poolt võib aga ka ettevõtetes olla kasvanud tööintensiivsus, kusjuures uusi töötajaid ei ole lisaks palgatud ning olemasolevad töötajad on sunnitud töötama niiöelda mitme eest,” märkis Vaikmets.

Võrreldes 2010. aasta kolmanda kvartaliga on tööõnnetuste arv enim kasvanud majutuse ja toitlustuse alal (+20) ning keemiatoodete tootmises (+11).

Vähem kui mullu samal ajal registreeriti tööõnnetusi avaliku halduse tegevusalas (-19) ning mööblitootmises (-15). Teistes sektorites on õnnetuste arv jäänud suhteliselt samale tasemele.

Tööõnnetuste arv on kasvanud ligi 15%

Kolmandas kvartalis teatati tööinspektsioonile 866 tööõnnetusest, millest 691 olid kerged ning 169 raske kehavigastusega lõppenud tööõnnetused. Surmaga lõppes kolmandas kvartalis 6 tööõnnetust: 3 ehituses ning 1 põllumajanduses, 1 keemiatööstuses ja 1 kaubanduses.

Selle aasta 9 kuu jooksul on toimunud 2727 tööõnnetust, mis on 358 võrra rohkem kui mullu samal perioodil. Võrreldes 2010. aasta 9 kuuga on tööõnnetuste arv kasvanud ligi 15%.

Töövaidluste arv on kahanenud ligi veerandi

Töövaidluskomisjonidele esitati kolmandas kvartalis kokku 625 avaldust, mis oli 23% ehk ligi 200 avalduse võrra vähem kui mullu samal ajal.

Valdava osa avaldustest esitasid töötajad: nimelt 548 avaldust, mis sisaldasid kokku 858 nõuet. Iga teine avaldus sisaldas töötamise ajal maksmata töötasu nõuet ning iga kolmas avaldus lõpparvega seotud nõudeid.

Tööandjatelt laekus kolmandas kvartalis kokku 77 avaldust. Neist iga kolmas sisaldas nõuet tunnistada tühiseks töölepingu töötajapoolne ülesütlemine või nõuet töötaja poolt enne etteteatamise tähtaja möödumist omavoliliselt töölt lahkumise hüvitamiseks.

Järelevalvetöö käigus leiti 3560 rikkumist

Töötervishoiu ja tööohutusalase järelevalve läbiviimiseks külastas Tööinspektsioon kolmandas kvartalis 894 ettevõtet, töösuhetealast järelevalvet viidi läbi 182 ettevõttes. Järelevalvetöö käigus leiti kokku 3560 rikkumist.

Sealhulgas töötervishoiu ja tööohutuse vallas tuvastati 2992 rikkumist erinevate õigusaktide suhtes. Igas kolmandas ettevõttes puudus või vajas täiendamist töökeskkonna riskianalüüs (212 ettevõttes). Ligikaudu sama paljudes ettevõtetes ei olnud läbi viidud töötajate esma- või täiendjuhendamist (190 ettevõttes).

Lisaks tuvastati kontrollimiste käigus kokku 331 töölepinguseadusest tulenevat töösuhetealast rikkumist ning 237 rikkumist seoses sõidukijuhtide töö- ja puhkeajaga.

Kolmanda kvartali töökeskkonna ülevaade on kättesaadav tööinspektsiooni kodulehelt

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700