8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

40% Baltikumi töötajatest teeb iga päev ületunde

Üheksast viieni kestvad tööpäevad on läbi, kinnitab Reguse  uuring, mis leiab, et ligikaudu 40% Baltimaade töötajatest jäävad tööle kauemaks ja võtavad töö koju kaasa.

Ligikaudu 40% Baltimaade töötajatest teevad tööd kõvasti üle kaheksa tunni ja võtavad õhtuks tihti tööd koju kaasa. Pikad töötunnid leidsid kinnitust uues Reguse, maailma suurima paindlike töökohtade pakkuja, ülemaailmse uuringu järeldustes, mis kajastavad üle 12 000 tööinimese arvamust 85 riigis. Vaieldavalt on töötundide surve viimastel aastatel suurenenud ühest küljest arenenud majandusega riikide aeglase majanduslangusest taastumise ja teisest küljest arenguriikide kiire majanduskasvu tõttu.

Peamised järeldused olid järgmised:

· 37% Baltimaade töötajatest ja 38% töötajatest üle kogu maailma töötavad iga päev tavaliselt üheksa kuni üksteist tundi;

· 1% Baltimaade töötajatest teevad päevas tavaliselt tööd rohkem kui üksteist tundi, maailmas on see näitaja 10%;

· 36% Baltimaade töötajatest võtavad pärast tööpäeva kiired ülesanded koju lõpetamiseks kaasa rohkem kui kolm korda nädalas, maailmas on see näitaja 43%;

· Kaugtöötajad üle kogu maailma teevad suurema tõenäosusega päevas üksteist tundi tööd (14%), kui paikse kontoriga töötajad (6%) ning võtavad tööd koju kaasa (59%) rohkem kui paikse kontoriga töötajad (26%);

· Üle maailma töötavad vaid 5% naistest rohkem kui 60 tundi nädalas, seda on rohkem kui kaks korda vähem kui meeste (12%) puhul. Samuti võtavad nad rohkem kui kolm korda nädalas tööd koju kaasa väiksema tõenäosusega (32%), kui mehed (48%).

· Väikeste ettevõtete töötajad üle kogu maailma võtavad tööd koju kaasa rohkem kui kolm korda nädalas suurema tõenäosusega (48%), kui suurte ettevõtete töötajad (29%).

„See uuring näitab, et kodu ja töö vahelised piirid on hägustunud. Ületöö võib pikas perspektiivis kahjustada töötajate tervist ja nende üldist töövõimekust, kuna töötajad piitsutavad ennast liiga palju ja muutuvad nii rahulolematuks, depressiivseks ja jäävad isegi füüsiliselt haigeks," kommenteeris asepresident Olivier de Lavalette.

Ta lisas, et olgugi et naised teevad väiksema tõenäosusega ületunnitööd -  arvatavasti on selle põhjuseks osalise koormusega töötamine, siis väikeste ettevõtete töötajad teevad rohkem ületunde, kui suurte ettevõtete töötajad. Väikeste ettevõtete töötajad tunnetavad võib-olla rohkem, et projekti edu sõltub üksiktöötaja panusest.

"Olgugi et meie uuring leidis, et kaugtöötajad ja liikuvad töötajad teevad tavaliselt rohkem töötunde, on üha rohkem tõendeid, et kaugtöötajad on tõhusamad, tööga rahulolevamad ja nad on vähem stressis," märkis de Lavalette.

Need töötajad kulutavad tavaliselt oluliselt vähem aega pendeldamisele, mis jätab neile rohkem aega tööga tegelemiseks. Ettevõtted, kes võimaldavad oma töötajatel töötada kodule lähemal ja ka ise oma tööaja üle otsustada, maandavad töö ja eraelu tasakaalu puudumisest tulenevat stressi ja saavad tõhusad, pühendunud ja terved töötajad.”

 

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700