11. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pilguheit  linnaellu

Jaan Toomik tähistab oma 50 aasta juubelit isiknäitusega “Turist” galeriis Vaal, näidates lõuendile jäädvustatud katkeid linnakeskkonnast.

Toomik kuulub nende 1990ndatel tuule tiibadesse saanud Eesti kunstnike põlvkonda, kes töötavad tabamatu kergusega mitmes kunstižanris. Toomik – videokunstnik. Toomik – maalikunstnik. Toomik – tegevuskunstnik. Kõik need on õiged iseloomustama žanreid, milles ta oma töid on teinud.

Jaan Toomik lendab endiselt kõrgelt. Tänavusel Moskva kunstimessil olevat ta olnud populaarne. Niisamuti New Yorgis, kus kuu aega tagasi olid grupinäitusel üleval Toomiku videod. Samas on mees maailma juba ammu isiknäitustega läbi käinud.

Uus värv. Juubelinäitusel esitleb Toomik viit äsja valminud maali ja ühte videot. Neid töid on raske ühise nimetaja alla koondada. Maalil “Otse paradiisi” demonstreerib Toomik oma huumorimeelt enesetaputerroristide teemal. Terve lõuend on kaetud eredavärvilise plahvatusega, mis ei süvenda niivõrd õudust või kurbust, vaid tundub olevat serveeritud isegi väikese pilkena. See meenutab rohkem aastalõpu tulevärki kui terroristi hullumeelsuse seisundit.

Maal “Turistid” kujutab aga siluette metafüüsilise linna taustal. Ka siin pole Toomik värviga tagasihoidlik olnud.

Ülejäänud kolmes maalis tunneb vaataja ära vana hea Toomiku, tema endasse süüvimise, mõtiskluse, värvipaleti. Ent kuskil pole tunda Toomikule muidu omast ängi ja painet. Seekordne näitus on suhteliselt helge, justkui oleks toimunud mingi vabanemine ja rahunemine. Eks viita näituse pealkirigi teatud kergusele, vabanemisele igapäevasest ja võimalusele vaadata asju uue pilguga.

Rahulolev Toomik. Näiteks töö pealkirjaga “63. kilomeeter” näitab täpselt seda, mida pealkiri ütleb – Tallinna–Haapsalu maantee 63. kilomeetrit. “Puhkehetk” on aga selle näituse märgilisim töö, kuigi pealkirja järgi võiks selleks olla “Turistid”. “Puhkehetk” kujutab alasti Toomikut istumas pingil, käed põlvedele lõdvaks lastud. Vaatamata tumedale värvigammale ei ole selle maali emotsioon raskepärane, kurblik või väsinud, vaid kuidagi rahulolev.

Ülemisel korrusel mängiv video “Jooks” viib Toomiku tagasi lapsepõlveaega Haapsalus.

Jaan Toomik – “Turist”

Vaal, Tartu mnt 80d, Tallinn

Näitus jääb avatuks

26. novembrini

 

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700