15. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Faktooringuleping ettevõtluses

Faktooringuleping on võõrandamisleping, mida kasutatakse ennekõike krediidi- või finantseerimiseasutuse osutatava debitoorse võlgnevuse finantseerimiseks ja rahaliste nõuete müümiseks.

Faktooringuleping sõlmitakse erinevatel juhtudel, nt ettevõtjale tasutakse kaupade ja teenuste eest pärast kauba üleandmist, teenuse osutamist või jätab võlgnik oma kohustused täitmata ning seetõttu võib ettevõtjal tekkida raskusi kohustuste täitmisel, maksesoodustuste saamisel jne. Kirjeldatud likviidsusprobleemi lahendamiseks võib ettevõtja võtta lühiajalist laenu. Alternatiivina lühiajalisele krediidile võib ettevõtja sõlmida faktooringuteenuse pakkujaga faktooringulepingu.

Faktooringulepingu alusel on võimalik müüa rahalisi nõudeid, mis on tekkinud majandus- ja kutsetegevuses eseme müügi või teenuse osutamise kaudu. Täielikult või osaliselt võib müüa ka olemasolevaid ja tulevikus tekkivaid nõudeid. Näiteks võib faktooringu klient müüa faktoorile võlgniku vastu suunatud kõrvalnõuded, jättes põhinõude endale. Osalised lepivad kokku, milliseid nõudeid müüakse.

Võlaõigusseaduse § 256 lg 1 kohaselt kohustub faktooringulepinguga üks isik ehk faktooringu klient loovutama teisele isikule ehk faktoorile rahalise nõude kolmanda isiku ehk faktooringuvõlgnik vastu, mis tuleneb lepingust, mille alusel faktooringu klient müüb faktooringuvõlgnikule oma majandus- või kutsetegevuses eseme või osutab teenuse.

Faktoor kohustub:

·     tasuma nõude eest ja kandma nõude täitmata jätmise vastutust

·     andma faktooringu kliendile nõude täitmise arvel krediiti, valitsema faktooringu kliendi jaoks nõuet ja ellu viima sellest tulenevaid õigusi, korraldama nõuete­kohast raamatupidamist ja nõuet sisse nõudma.

Faktooringulepinguga loovutab üks isik ehk faktooringu klient teisele isikule ehk faktoorile tasu eest rahalise nõude, mis on tekkinud majandus- ja kutsetegevuse käigus kolmanda isiku vastu.

Faktooringuleping on suunatud nõuete loovutamisele ja faktooringulepingule kohaldatakse VÕS-i üldosa § 164–174. Näiteks tulevastel lepingu osalistel tuleb lepingu sõlmimisel arvestada VÕS-i § 166 sätestatud nõuete loovutamise piiranguga.

Faktooringulepingud jagunevad kaheks:

·     tagasinõudeõigusega faktooringuleping

·     tagasinõudeõiguseta faktooringuleping.

Loe lähemalt Äripäeva „Juhiabi käsiraamatust“.

Autor: Andres Õige, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700