18. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Festival toob kokku tipud

“Fiesta de la guitarra” raames jõuavad Tartusse ja mitmesse teise linna nii Eesti kui ka maailma tippkitarristid, kes annavad kokku 15 kontserti.

Rahvusvaheline kitarrimuusikafestival “Fiesta de la guitarra” ehk “Kitarripidu” tähistab tänavu kümne aasta juubelit. Et festivali sünnipaik oli Tartu, siis toimub sümboolselt suur osa kontserte just seal. Kaunist kitarrimuusikat saab festivali raames kuulata ka kultuuripealinnas Tallinnas, samuti Rakveres, Võrus, Sakas ja Valgas.

Et tegu on ümmarguse sünnipäevaga, siis vaatab festival tänavu korraldaja Peep Petersoni sõnul tagasi möödunud kümnendile Eesti kitarrimuusikaelus.

Festival sai alguse seminaridest. Festival on kasvanud loomulikul teel välja kitarriõpetajate aastaseminarist, mille korraldamisega tegi 1997. aastal Otepääl algust Tartu klassikalise kitarrikoolkonna rajaja, kitarrist ja kitarriõpetaja Kuldar Kudu.

Esialgu õpetajatele suunatud ettevõtmine paisus peagi hulga suuremaks ja hakkas võtma festivali mõõtmeid. Nüüd sisaldabki see peale Eesti virtuooside kontsertide ka maailmaartistide esinemisi, samuti loenguid ja meistriklasse, kuhu on oodatud kõik huvilised.

Festivali on aastate jooksul külastanud kümned maailmakuulsad kitarristid. Nende seas näiteks vennad Katonad, Benjamin Verdery, Helmut Oesterreich, Ismo Eskelinen, Timo Korhonen, Paul Galbraith ja paljud teised.

Loomulikult ei puudu maailmatasemel nimi ka tänavuselt festivalilt. Selleks on Dmitri Illarionov Venemaalt. “Ta on virtuoos, kes annab publikule suure emotsionaalse muusikalise laengu. Ta on Vene koolkonna tüüpiline esineja, väga võimas ja võimekas,” rääkis Peterson Illarionovi muusikalisest käekirjast.

Festivalil esineb talendikaid noori kitarriste. Tema kõrval toob Peterson esinejate nimekirjast välja juba 14 aastat Eestiga seotud olnud Argentina päritolu kitarristi ja pedagoogi Patricio Zeoli, kes astub lavale Türgi lauljanna Fulia Özlemiga.

Zeoli on tunnustatud muusik ja nõutud pedagoog nii Iirimaal, Boliivias, Tšehhis, Saksamaal kui ka Eestis. Aastatel 2006–2010 õpetas ta Tartu Ülikooli õpetajate seminaris klassikalist kitarri.

Petersoni sõnul on Zeoli oma meistriklassidega toonud Eestisse äärmiselt vajalikke, lausa uuenduslikke oskusi ja teadmisi kitarrimängutehnikast. Tänu sellele kasvabki nüüd üles uus põlvkond noori kitarriste, kes mängib tehniliselt hoopis paremini kui kümne aasta tagused noored.

Nendest üks on muusikaliseks imelapseks tituleeritud 13aastane Priit Peterson. Ta on Zeoli õpilane ja tänavuse festivali noorim esineja. Tema kontserdikavas on renessansi- ja barokiajastu heliloojate lautoteoseid, klassitsismi ja romantilise perioodi kitarriheliloojate suurvorme ning 20. sajandi heliloojate loomingut.

Veel esinevad Tallinna Kitarrikvartett, kitarrist Jelena Ossipova ja flöödimängija Oksana Sinkova, Vahur Kubja jpt.

Võimalik õppida parimatelt. Nagu öeldud, on arvukate kontsertide kõrval kavas meistriklassid, kuhu on oodatud nii muusikaõpetajad kui ka kõik kitarrimängu harrastajad ja huvilised.

“Oma meistriklassidega jätkab Patricio Zeoli. Ta õpetab huvilistele mängutehnikat ning näitab ette harjutusi improvisatsioonilises vormis. Samuti on Itaaliast tagasi Vahur Kubja (õpib Itaalias Nino Rota nim Konservatooriumi magistrantuuris kitarrimängu – toim). Ta annab teavet, mis mujal maailmas toimub ja kuidas ta õpingud on sujunud. Samuti annab ta paar tundi,” rääkis Peterson kavas olevatest meistriklassidest.

Osalemiseks tuleb end eelnevalt registreerida, lisainfo kodulehel fiestadelaguitarra.ee.

“Fiesta de la guitarra”

20.–25. novembril Tartus, Võrus, Tallinnas, Valgas, Rakveres ja Sakas

Pilet: 3–7 eurot, osa kontserte on tasuta; kuni viieaastastele sissepääs tasuta, kui laps istub piletiga saatja süles

www.kitarriselts.ee ja

www.fiestadelaguitarra.ee

Autor: Signe Sillasoo, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700