18. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põnevust sügisõhtutesse

Täna õhtul esietendub Sadamateatris Iiri näitekirjaniku Martin McDonaghi “Kadunud käsi”, mis pakub närvikõdi ja mõnusat huumorit.

McDonaghi “Kadunud käsi” on ühtaegu nii kriminaallugu kui ka põnevik, samas sisaldab see parajas koguses musta huumorit ja koomikat. Tegemist on mitmekesiseid emotsioone tekitava materjaliga.

“See on päris tore lugu. Mind võlub “Kadunud käe” juures asjaolu, et see on natuke naljakas, päris õudne ja pisut kurb. McDonagh on suur kirjanik ja ta on sellesse näitemängu päris palju sisse pannud,” rääkis lavastaja Tanel Jonas.

Mees otsib elu mõtet ja kätt. Lavastus jutustab loo ühest mehest, kes on ammu ära unustanud selle, miks ta elab ja miks ta midagi teeb. Nüüd hakkab see kõik talle justkui meelde tulema. Ühtlasi ajab mees jälgi, et leida üles oma käsi, millest ta kunagi lapsena õnnetul kombel ilma jäi.

Selle, mismoodi täpselt lavastuses räägitav lugu kulgeb, jätab lavastaja esialgu veel saladuseks, sõnades, et kui publikule sisu ette ära rääkida, pole neil pärast midagi väga vaadata. “Las see jääb avastamiseks neile inimestele, kes seda lavastust vaatama tulevad,” arvas Jonas.

Segu kriminaalsusest, põnevusest ja huumorist. Põnev tõotab lavastus tulla igal juhul – tegevustikku on segatud paras annus kriminaalsust ning enamik näidendi tegelasi on natukene kuritegelikud.

“Loodan väga, et inimestel on seda põnev jälgida. Minu soov on, et igaüks sealt midagi leiaks. Eelkõige on lavastus mõeldud noorele publikule,” rääkis Jonas.

Lugu maailma mängituimalt dramaturgilt. “Kadunud käe” kirjutanud McDonaghi tähelend algas 1996. aastal esietendunud näidendiga “Leenane’i kaunitar” (“The Beauty Queen of Leenane”), mida on Eesti teatritest mänginud nii Vanemuine kui ka Rakvere Teater.

Populaarsed on Eesti teatrites olnud teisedki McDonaghi lavatööd: ajavahemikus 1999–2011 on temalt siinsetele lavadele jõudnud viis teksti kuue lavastusena.

McDonagh on praegu üks maailma kõige mängitavamaid dramaturge. “Kadunud käsi” (“A Beahanding in Spokane”) on tema värskeim draamateos, mis esietendus New Yorgis alles eelmisel aastal.

Etenduse lavastab Sadamateatris Tanel Jonas, kunstnikutöö teeb Riina Degtjarenko (Eesti Draamateater), valguskunstnik on Siim Allas. Lavale astuvad Riho Kütsar, Maarja Mitt, Ott Sepp ja Markus Luik.

Martin McDonagh –

“Kadunud käsi!”

Esietendus 18. novembril kl 19 Sadamateatris

Lavastaja: Tanel Jonas

Osades: Riho Kütsar, Maarja Mitt, Ott Sepp, Markus Luik

Pilet: 10,50–15 eurot

www.vanemuine.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700