Ehe sõõm nostalgiat

Möödunud sajandi teisest poolest inspireeritud miljööst vaimustub üha enam sisekujundushuvilisi. Kalamaja ja Soo tänava nurgal avatud kohvik TOPS on stiili­puhas näide nõukogude­aegse sisustuse taas­tulekust, kirjutab ajakiri Sisustaja.

Kurgivesi. Kiluleib. Juustu-küüslauguvõie. Puljong munaga. Küp­si­setort. Rosolje.
TOPSi menüütahvlil eputav nostalgiahõnguline vana kooli toiduvalik on võrdväärse täienduse saanud sisekujunduse näol.

Valdav osa remonti on siin oma kätega tehtud, palju sisustusdetaile ja mööblit on kodudest toodud ning eks pisiasju tekib riburada juurde,” nendib koha üks omanikke Harri Tiidus.

“Mööblit otsisime mööda Eestimaad kokku. Järvamaalt ühest vanast spordihoonest saime nurgadiivani, toole ja lampe. Punased diivanid saime ühe sugulase kaudu, osa asju pärineb ka uuskasutuskeskusest,” lisab ta.

Üheksa kuud kestnud remondi käigus said kunagise legendaarse saiakaupluse ruumid gaasikütte ja korraliku heliisolatsiooni. Seinu katavad EKA tudengite hea maitsega tööd ning Kerttu Karjusti valitud tapeedid.

Palju elemente on koha omanikud oma kätega valmistanud. “Eriti uhke olen baarileti üle,” nendib Harri Tiidus. “Tegime joonised, lett saeti vineerist välja ja seejärel tuli see kokku kruvida. Aega läks mitu nädalat, sest põrand on siin ebatasane ja vaeva nähti omajagu.”

Sellesama baarileti tagant ulatab baaridaam Aili nüüd külalisele omaaegseis klaasides nii tuttavlikke kui ka moodsaid kokteile.

Uurin, kas kahju pole, kui mitmekümne aasta vanune rongipildiga klaas hooletu külalise näppude vahelt põrandale peaks libisema. “Eks seda ikka juhtub,” nendib Aili. “Aga mõelge, kui tore on ikka sellisest klaasist juua. Annab asjale õige tunde.”
Nõude valik tekitab tõelist äratundmisrõõmu: sellisest kausist sõin lapsena putru, sellise pildiga klaas oli mul ka.

“Nüüdisaegsed on vaid veiniklaasid. Lihtsalt ei leidnud sellest ajastust pärinevaid korralikke suuri klaase,” räägib Harri.
Baaris töötavad omanike Harri Tiiduse ja Martin Mäesalu tuttavad ja sõbrad. “Koos teeme. Eks siin on kõik omad Kalamaja inimesed,” nendib Harri, kelle sõnul aitasid paljud oma vabast ajast abiga, et enamik asju enne avamist valmis saada.
Nõukogude aja nostalgiat jätkub ka kõrvalruumidesse, suitsunurka ja tualetti. Näiteks WC eesruumi peegliklaas näib olevat rännanud siia otse teismelise omaniku magamistoast.
Mäletate ju kleepekate jada, mis omal ajal poolkohustuslikus korras peeglite ääri ehtisid? TOPSi peeglilt leiab ümmargusi kleepse Rocksummeri omaaegseist reklaamidest kuni 1989. aasta Lenini rajooni tunnusmärgini välja.
Korraliku toiduvaliku ja mõjusa sisekujunduse kõrval mõtleb üks tänapäevane pubi või kohvik enamasti ka programmile. TOPS, kus õhtuti kõlavad klaverimuusika ja laul, ei ole siinkohal erand.
“Klaver on tegelikult pärit siitsamast majast ülemisest korterist,” räägib Harri. “Korter oli tühjaks tehtud, ent klaveri tassimist peeti vist liialt kontimurdvaks tööks.”
Muusika eest aitab hoolitseda ka vinüülimängija, kusjuures plaadikuhjast saab külaline omatahtsi plaate valida. “Kliendidki on meile vinüüle toonud,” märgib Harri.
Seinu katvad maalid on EKA magistrantide tööd, autoreiks Soho Fond, Mihkel Ilus, Mihkel Maripuu ja teised. “Osa asju ootab veel lõpetamist. Näiteks ukse kohal rippuvad punast tooni maalid saavad peagi täiendust ja rivi pikeneb,” räägib Tiidus.
“Lisaks paneme kokku vitriinkappi, kust külaline soovi korral omaaegset nänni koju saab osta. Rinnamärke on valikus paari tuhande ringis. Tulevane raamaturiiul laseb ka raamatuid lehitseda.”

Fotod: Meeli Küttim.

 

Osale arutelus

  • Liivi Tamm, Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Valma Seikluspark pakub uusi võimalusi konverentsideks ja koolitusteks

Lõuna-Eestis, 55 km Tartust Viljandi suunas ja 23 km Viljandist Tartu poole asuv Valma Seikluspark avas uue kaasaegse konverentsihoone, pakkudes senisest veelgi mitmekülgsemaid võimalusi ühendada seminarid, töötoad või koolitused õhtuse lõõgastusega seikluspargis ning meeleoluka firmapeoga.

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

02. aprill 2018

Uudised

Teabevara