29. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vastutustundlikkus pakub ka väikeettevõtetele võimalust esile tõusta

Sellel aastal moodustatakse esmakordselt indeksi ankeedi tulemuste põhjal eraldi pingerida väikeettevõtetele. Ehkki üldtabelis võib täheldada vastutustundlikku ettevõtluse osas teadlikkuse ja selle rakendamise tõusu, on väikeste seas teemaga sihipäraselt tegelejate hulk pigem madal.

On aga ka aktiivsemaid kaasamõtlejaid. Oma seisukohti ning soovitusi valdkonna arendamiseks jagavad neli osalenud väikeettevõtet.

Töötajate isiklikest tõekspidamistest vastutustundlikku ettevõtluseni

Väikeste ettevõtete puhul on sageli käivitavaks mootoriks ettevõtte juhtide enda moraal ja eetika. „Läbi vastutustundlike põhimõtete olen suunanud ja kasvatanud oma ettevõtte töötajaid selles suunas, et ka nemad mõtleksid nii nagu mõtlen ja püüan asju ellu viia mina: loodussõbralikult, säästlikult, kokkuhoidlikult“, kirjeldab oma vastutustundlikkuse rakendamist ettevõttesse jae- ja hulgikaubandusega tegeleva Ensert OÜ juhataja Märt Käesel.

Sarnaselt kommenteerib oma tegevust ökoloogiliste beebi- ja lasteriiete tootmise ja müügiga tegeleva Villapai OÜ juhatuse liige ItiPällin rõhutades, et vastutustundlikkus pole nende jaoks olnud kunagi programmiline osa, vaid hoiakute järgimine, mida ka eraisikutena juhatuse liikmed igapäevaelus kannavad.

Teisalt rõhutatakse tegevuste väljakasvamist töötajate enda huvidest. Näiteks alustas meediaagentuur InspiredCommunications OÜ oma vastutustundlikku tegevust „rohelise kontori“ projektiga, mille raames kehtestati lihtsad ja igapäevaselt järgitavad reeglid paberi, elektri, ühekordsete nõude jms säästva tarbimise osas. Lisaks on kontori puhkenurk sisustatud taaskasutatava mööbliga ning töökohti eraldavate seinte rolli kannavad toataimed. InspiredCommunications OÜ juhatuse liige Meelis Järvela usub, et kõik saab alguse töömeeskonna ühisest soovist ettevõtte juhtimises rohkem kaasa rääkida ning vastutustundlik tegevus peab tulema südamest, mitte käsu korras.

Läbi ettevõtte juhi või töötajate mõtteviisi muutuvad seega ka ettevõtted tervikuna sageli vastutustundlikumaks. Mis kasu selline isiklike väärtuste laiendamine aga ettevõttele toob?

Kasu ettevõttele

„Nii nagu eraelus on teistest hoolimine "kasulik" ja maksab positiivselt kätte, siis sama on ka äris“, tõdeb ItiPällin. „Eriti väikeettevõte, kes on suunatud kohalikule turule, peaks aduma, et Eesti suguses pisikeses riigis, kus kõik teavad kõiki, on vastutustundlik käitumine ülimalt oluline ning see aitab leida häid, väga püsivaid ning lojaalseid kliendisuhteid.“ Villapai OÜ eelistab võimalusel alati kodumaist toorainet ning tooteid, et seeläbi säästa looduskeskkonda ning hoida kogukonda. Ehkki see pole olnud alati odavaim valik, siis on nende ettevõte just nende valikute tõttu tähelepanu äratanud ning lõpuks on kõrgem hind end ka ära tasunud.

Hambaravi pakkuva Kliinik32 OÜ juhataja Brit Pensa rõhutab, et tänu nende vastutustundlikkusele teavad nende enda töötajad, et neist ja ümbritsevast keskkonnast hoolitakse. KaJärvela näeb vastutustundlikkus ettevõtluses otsest kasu selles, et see toob kaasa väga väikese spetsialistide ja klientide voolavuse. Kasu ka kaudne, kuna tihedas konkurentsis püsimiseks on lisaks heale valdkonna tundmisele vaja ka muul viisil eristuda. „Miks mitte siis eristuda lisaks ka rahulolevate lojaalsete spetsialistide läbi, kelle jaoks on roheline ja sportlik eluviis loomulik?“, tõstatab Järvela retoorilise küsimuse.

Hoolimata sellest, et vastutustundlik ettevõtlus kui teema ei ole Eesti väikeettevõtetelt veel piisavalt teadlikku tähelepanu saanud, rõhutavad sellega juba tegelevad ettevõtted vastutustundlikkuse kasu suurte ettevõtetega sarnastes aspektides: töötajate rahulolus, turueelises ning kokkuvõtvalt jätkusuutlikkus edukuses.

Nõuandeid väikeettevõtetele vastutustundlikku ettevõtlusega alustamiseks

BritPensa, Kliinik 32 OÜ

- Alustage oma ettevõtte sisekliima paremaks muutmisega ja töötajateni neist hoolimise viimisega.

- Viige töötajateni keskkonda säästvad mõtted.

- Leidke valdkond, mida enamus töötajatest südamelähedaseks peavad, ja tehke selles vallas veidi sotsiaalset tööd.

ItiPällin, Villapai OÜ

- Mõelge enda jaoks selgeks, mismoodi teie ettevõte saab ning tahab olla vastutustundlik ning püüdke seda vaikselt ellu rakendada

- Süübige Vastutustundliku Ettevõtluse Foorumi kodulehele www.csr.ee ning osalege selle teemalisel mõttekoja tegevuses.

Meelis Järvela, InspiredCommunications juhatuse liige

- Algus peab tulema südamest mitte käsukorras, ainult siis saab asi õnnestuda. Alati oleks hea ka üks või paar eestkõnelejat ettevõtte sees.

Märt Käesel, Ensert OÜ juhataja

- Oleks tore, kui satuksite mingisse samalaadsesse rahvusvahelisse projekti,et näeksite erinevaid ettevõtteid erinevates riikides,saaksite neid omavahel võrrelda ja näeksite, kuidas erinevate ettevõtete juhid ja töötajad samalaadseid asju ellu viivad

- Isegi kõige väiksem tähelepanek tuleks ära märkida! Näiteks kui töötaja tuleb hommikul tööle ja firma territooriumil või trepi peal on tühi taara või kommipaber,olge hea ja võtke see ülesse.

Väikeettevõtete TOP

koht,  ettevõte, punktisumma

1. BaltCap AS, 83,1

  2. Ecoprint AS, 78,3

  3. Villapai OÜ, 62,6

  4. Ensert OÜ, 62,4

  5. Kliinik32 OÜ, 61,5

  6. Arvestusabi OÜ, 59,0

  7. Inspired Communications OÜ, 58,8

  8. Süvahavva Loodustalu OÜ, 55,3

  9. Koidulapark Hotell OÜ, 51,6

  10.–14. Bilanss OÜ   

  10.–14. Megaram OÜ  

 10.–14. Oilseeds Trade AS    

10.–14. Raudveli OÜ

10.-14. RMP Eesti OÜ

Autor: Urve Vilk, Siisi Saetalu

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700