1. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Isikliku karjääri kujundamine

Paindlike töösuhetega kaasneb muutuv karjäär. Millised karjääri kujundamise strateegiad valida ja kuidas oma karjääri ebakindlais oludes kujundada?

Isikliku karjääri arendamine tähendab valikute ja otsuste tegemist, mis kujundavad elu ning seostuvad lootusega tagada eluga rahulolu, endale sobiv staatus, edu, eesmärkide saavutamine, soovide täitumine. Karjääri planeerimine on protsess, mille käigus tehakse selgeks personaalsed võimed, huvid, teadmus, motivatsioon jms ning mille alusel koostatakse tegevusplaan, et saavutada soovitud karjäärieesmärgid.

Selleks on vaja kolme pädevust:

• 1. teadmine – miks? (ingl knowing-why): sisemise motivatsiooni, väärtuste

ja mina-pildiga seotud pädevus, mis juhib meid valikutes ametite, organisatsioonide ja projektide vahel

• 2. teadmine – kuidas? (ingl knowing-how): oskuste ja kogemuste hankimise

pädevust, mis omandatakse hariduse ja koolituste, töökogemuse ja mittetöiste tegevuste kaudu ning mis kujutavad endast oskuste pagasit konkreetse töö tegemisel

• 3. teadmine – kes ja kellele? (ingl knowing-whom): personaalse suhtevõrgustiku

loomise pädevust, mille kaudu võime hankida võimalusi karjääri tegemisel,

õppimisel ja toetuse saamisel. Oluline on selgitada pädevused, mis on paremini välja arenenud ja neid ka rohkem rakendada.

 Isikliku arenguplaani küsimused:

• Milliseid teadmisi ja oskusi kavatsete lähiperioodil (ühe aasta jooksul) juurde hankida?

• Millisele kompetentsuse tasemele plaanite jõuda?

• Millised eesmärgid seate oma tööalasele arengule? Määratlege valdkonnad, milles soovite oma töö tulemusi eelkõige parandada? Kirjeldage, mida teete teisiti või mida uut (või uut moodi) oskate teha pärast soovitud tulemuste saavutamist?

• Kuidas saavutate oma eesmärgi? Milliseid ülesandeid, projekte, harjutusi teete,

mida loete, et areneda soovitud suunas? Millistel kursustel käite? Milliseid töid,

projekte, lisatöid teete?

• Jagage oma arenguplaan etappideks ja etapid sammudeks, mida teete oma arengueesmärkide saavutamisel. Määratlege iga etappi pikkus, maksumus ja ajakulu.

• Mõelge läbi, milliseid ressursse vajate: raamatud, videod, kuraator, mentor, tööjuhendaja.

• Mille järgi hindate, et arengueesmärgid on täidetud? Millised on kriteeriumid, mille alusel otsustate, et saavutatu kvaliteet on rahuldav?

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Autor: Urve Vilk, Taimi Elenurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700