2. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vürtsikas kompott

Britt Quentini ja Estonian Voicesi kontserdile tasub minna kahel põhjusel. Esiteks on Quentin maailmakuulus staar, teiseks saab kontserdilt kinnitust, et ka eestlastel on välja panna korralik vokaalansambel, kelle kõrvutamine maailma tippudega ei põhjusta häbenemist.

Teisipäeval Vene Teatris toimuval kontserdil esitab Quentin moodsas võtmes džässiklassikat ja mõne oma loo. Estonian Voices lisab omalt poolt samuti klassikalist džäss- ja jõulumuusikat ning rahvaviise ja originaalpalasid. Üllatusena lauldakse mõningad lood ka koos.

Sobib eestlastega. Mõte kutsuda Quentin Eestisse kohaliku vokaalansambliga ühist kontserti andma sündis Jazzkaare kunstilise juhi Anne Ermi sõnul üsna juhuslikult. Esmalt polnud ju ansamblitki, kellega koos staar laulda oleks võinud.

“Idee tekkis väiksest kadeduseussist, et naabritel on nii palju häid vokaalansambleid, aga meil mitte. Kas me siis tõesti oleme kehvemad – meil on ju palju suurepäraseid lauljaid,” rääkis Erm. Ühe võimaliku liikmena meenus kohe Kadri Voorand, kes on vokaalansamblit ennegi juhendanud, seejärel liitusid ansambliga teised liikmed.

Erm selgitas, et esimene soov oli lauljatele ägeda väljendusvahendite pagasi loomine. Ansamblilauluks vajalike oskuste saamiseks otsustati kutsuda noortele lauljatele juhendaja USAst, kus vokaalansamblite traditsioon on kõige tugevam. Valik langes Britt Quentinile, kes resideerib praegu Londonis, kus ta teist aastat mängib-laulab Lyricali teatris kaheksa korda nädalas Michael Jacksonit.

Quentin on Eestis lauljana esinenud kolmel korral vokaalansambli M-Pact liikmena. Estonian Voicesi juhendamiseks on ta võtnud endale mõne vaba päeva, et nelja ühise proovi jooksul saaks ette valmistatud kontserdil esitamiseks sobilik materjal. 

“Estonian Voicesi lauljad on ta soojalt vastu võtnud ja nad sobivad väga-väga hästi,” märkis Erm. Ühiskontserdil on kuulajail võimalus selle koostöö vilju näha. Quentini laulu saadab ansambel, mis koosneb Ermi hinnangul Eesti parimatest muusikutest, ansambli ühislood kõlavad valdavalt a cappella.

A cappella muusika uus tase. Eesti džässmuusikas on Estonian Voices uus tase. Ansambli esimene koosseis tuli kokku 2010. aastal Jazzkaare Jõulujazzi festivalile. Kadri Voorandi sõnul sai ansambli sünd teoks koostöös kultuuripealinna projekti meeskonna ja Eesti Jazzliiduga, kes kavatses tuua ühele Eesti džäss-popmuusikat viljelevale vokaalansamblile tipptasemel koostööpartneri maailmast.

Ansambli ridadesse kuulub kokku kuus noort lauljat, kellest enamik õpib Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias või on selle lõpetanud. Ansambli repertuaari kuulub töötlusi nii rahvalauludest, oma originaalloomingust kui ka tuntud hittlugudest. Praegusesse koosseisu kuuluvad hästi kokkusobituvate häältega Mikk Dede, Kadri Voorand, Arno Tamm, Maria Väli, Aare Külama ja Mirjam Dede.

Ühiskontsert Quentiniga on Estonia Voicesi seni suurim ülesastumine ning sellest on loota tõesti kõrgetasemelist kontserti.

Imemees Quentin. Britt Quentini hääle kohta ütleb Anne Erm, et kes kordki on teda kuulnud, tunneb tema hääle ilmeksimatult ära. “Selline kaunis, lüüriline sopran, mis andis ainuomase kõla ansamblile M-Pact. Tema falsett ulatub samuti imelistesse kõrgustesse,” kirjeldas Erm.

Quentin on osav improviseerija, kellel on hea intoneerimisvõime. Laval suudab ta olla nii dramaatiline kui ka õrn, olenevalt sellest, mis eesmärk tal on. Tema isikupärasel stiilil on aidanud välja kujuneda suured lavakogemused – lauluga on ta läbi käinud pool maailma.

Jõulujazzi kontsertide hulgas on Quentini ja Estonian Voicesi ühiskontsert alles üks esimesi. Edaspidi toimub veel hulganisti ettevõtmisi, mida ei maksaks kuulama minemata mööda lasta. Neil, kes nimetatud kontserdi enda jaoks välja valivad, avaneb imehea võimalus võrrelda meie noort andekat ansamblit prantsuse väga maineka vokaaloktetiga Voice Messengers, mille juht Thier­ry Lalo on tuntud ka helilooja ja džässooperi autorina. Järgmisel reedel toimuvast kontserdist on oodata särtsakat show’d ja head klassikalist bigbändi kõla.

7. detsembril annab Thierry Lalo Otsa-koolis vokaalansamblitele meistriklassi.

Britt Quentin ja Estonian Voices

6. detsembril kl 19 Vene Teatris

Hind: 16–22 eurot

www.jazzkaar.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700