12. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas elada jõulud üle? 

Kaaluabi toitumisnõustaja Kaja Maantoa jagab mõningaid näpunäiteid, mis peaksid tagama selle, et jõuluroad ei kajastuks hiljem kaalunumbrites või lisasentimeetrites.

Pea märkamatult on möödunud aasta ja taas uksele koputamas jõulud. Jõulukaubad on vallutanud poodide vaateaknad ning raadiost kõlab sekka jõulumuusikat. Kõik see on väga kaunis, kuid ära ei tohi unustada medali teist külge. Mõned inimesed kaotavad tihti detsembris justkui aru, joostes poodides ringi, sest lähedastele on vaja kingitusi leida. Sel hetkel ei tundu miski piisavalt hea ja lõppude lõpuks võib juhtuda, et ostetakse midagi pelgast vajadusest. Samasuguse hirmuga koostatakse ka jõulumenüüd, teadmata kindlalt, kas toidust ikka jätkub.

Üks on kindel - jõuluaeg ei ole mõeldud enesepiitsutamisteks ega üleliigseks muretsemiseks! Süüa võib kõike, kuid piirata tuleb koguseid!

Alljärgnevalt mõningad näpunäited, millest ehk igaüks leiab endale midagi kasulikku:

Ära mine tühja kõhuga peole! Heaks peoeelseks söögiks sobib mõni kergem salat või supp. Tühi kõht suurendab ülesöömise riski pidudel. Esimese joogina tuleks eelistada vett, sest nii väldid janu kustutamist mõne kaloririkka joogiga, näiteks kokteiliga.

Sa ei pea loobuma heast-paremast söögilaual! "Ahvatlevatest" toitutest võta vaid pisike tükike ning täida ülejäänud taldrik salati (ilma majoneesi/kooreta), aurutatud juurvilja, grillitud kala, kanafilee või mõne muu vähese kalorisisaldusega toiduga. Alustuseks võta taldrikule vähem toitu, sellega väldid piinlikku olukorda, kui tegelikult enam ei jaksa, kuid viisakusest sööd taldriku tühjaks, sest järgi jätta ei sobi.

Toidud mille söömisega võiks olla ettevaatlikum: salatid, mis valmistatud koore/majoneesiga, paneeritud ja friteeritud suupisted/pearoad, dipikastmed, mis valmistatud koorest/majoneesist, vorstid, kõrge rasvasisaldusega juustud, kartulikrõpsud, soolapähklid, küpsised, piparkoogid, koogid, pirukad.

Pea toidukordade vahel pause ja söö aeglaselt!  Kui tunned, et tegelikult on kõht juba täis, siis ära söö enam üksnes seetõttu, et toit on lähedal. Kui on tegemist buffet-tüüpi lauaga, siis võimalusel vali istekoht, mis oleks võimalikult kaugel lauast toitudega - nii jääb nii mõnigi suupiste võtmata. Söö alati eelnevalt taldrikule võetud toit ära, nii on kergem söödud toidu üle arvestust pidada, kuid see aitab vältida ka ülesöömist.

Üheks suureks kalorite allikaks on kindlasti alkohol! Pea meeles, et 1 g alkoholi = 7 kcal! Lahjenda kanget alkoholi soodavee või mineraalveega ja telli alati väiksem shot. Paralleelselt joo vett. Mõnusalt värskendavalt mõjub klaas mineraalvett jää, sidruni või laimiga. Kui oled üritusel, kus veiniklaasi pidevalt täidetakse, ära lase omale juurde valada enne, kui klaas on tühi, nii on kergem joodu üle "arvet pidada".

• Ärge unustage sportimist/liikumist vaatamata kiirele ajale. Võimalusel minge jõuluoste tegema jalgsi, kandes kotte ja jalutades tempokalt, sest see aitab põletada edukalt lisakaloreid. Leidke aega spordiklubi külastamiseks, sest ka 30 minutit treeningut on parem kui mitte midagi!

 • Kui oled ise peo korraldaja siis:

1. Koosta menüü tervislikest ja madala kalorsusega toitudest.

2. Organiseeri mänge ning erinevaid tegevusi, et jääks vähem aega söögilaua ääres istumiseks.

3. Plaanige sõpradega midagi lõbusat: minge uisutama, jalutage koos või nautige jõulumelu tänavatel ning kaunistatud vitriinakendel.

4. Kui olete valmistanud liialt palju toitu, pakkuge külalistele lahkudes midagi kaasa.

5. Kui olete saanud kingiks suurel hulgal maiustusi, siis võtke need kaasa järgmisele üritusele, kinkige edasi, viige lasteasutustele.

Mis kõige olulisem - nautige seda kaunist aega ja koosolemist oma lähedastega. Jõulud on heaks võimaluseks võtta pisut tempot maha, vaadata koos möödunud aastale tagasi ja teha plaane uueks aastaks, pidades meeles, et üks päev söömisega patustamist ei tähenda, et kogu tervislik toitumine oleks rikutud. 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700