14. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökohtade vahetus kogub populaarsust

Taani oli Põhjamaadest esimene, kus hakati katsetama 1990. aastatel nn tööringlust ehk rotatsiooni. Rotatsioon on muutunud sedavõrd tavaliseks nähtuseks, et lahendusi pakuvad nii tööturu ettevõtted kui ka vahetussüsteemis osalevad firmad omavahel.

Nendes Rootsi ettevõtetes, kus investeeritakse ja panustatakse noortesse talentidesse, on karjäärivõimalused suuremad. Lisaks suurendab töötajate ja juhtivtöötajate pidev enesetäiendus ja areng innovatiivsust mis tahes erialal.

Maailmas kasvab rahvusvahelise kogemusega noorte juhtide ja ettevõtjate arv,

kes on edu saavutanud lühikese aja jooksul.

Kaubandus, tootmine ja rahvusvahelised IT-ettevõtted on need, mis ületavad

kaugelt Skandinaavia piire ning annavad häid karjäärivõimalusi nii Rootsis kui

ka välismaal. Peetakse tähtsaks, et kõik töötajad alates juhist ja lõpetades madalama astme töötajatega suudaksid kohaneda ja tunneks huvi eri rollide vastu, mida nii ettevõttes kui ka väljaspool nende arenguks pakutakse. See annab omakorda võimaluse tulla toime kiiresti muutuvate tööülesannete ja karjäärivõimalustega oma ettevõttes ja ka väljaspool, samuti rahvusvahelises konkurentsis.

Liikuvus annab tervema töökultuuri

Sõltumata kriteeriumitest, mille alusel inimest hinnatakse edukaks ja hästi

toimetulevaks mis tahes olukorras, on valitsevaks muutunud tahtmine olla

teistest parem. Seda näeme igas olukorras nii ühiskonna, ettevõtte kui ka üksikisikute tasandil. Kogenud juhid on jõudnud seisukohale, et vaid parimast parim olemine ei aita töötajal olla efektiivsem ja motiveeritum, kui ta selles ettevõttes tegelikult töötada ei taha. Mis omakorda ei pea tähendama, et see töötaja peaks töölt lahkuma.

Hoopis sobivam lahendus võiks olla see, kui tööandjad ja firmajuhid lepivad

kokku töötajate “vahetamises”, andes võimaluse proovida teist tööd kas siis

ettevõtte filiaalis, teises ettevõttes või ka välismaal.

Motivatsiooni vallandavaks teguriks võib seega kujuneda teistmoodi töökliima,

teine töökultuur, keskkond, uutmoodi kogemused. Nii-öelda ringlev tööjõud,

kellele on lisaboonuseks uued kogemused ja motivatsioon.

Põhjamaades on mõistetud, et tööülesannete ja tööpaiga vahetus inspireerib

ja annab võimaluse leida ka uusi töötajaid. Rotatsioon on muutunud sedavõrd tavaliseks nähtuseks, et lahendusi pakuvad omavahel nii tööturu ettevõtted kui ka selles vahetussüsteemis osalevad firmad. Taanis on rotatsioon rahastatud ja korraldatud tööturu keskuste, avalike kutseõppekeskuste, koolitusfirmade ning ettevõtete endi poolt.

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Autor: Urve Vilk, Taavi Alas

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700