15. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kellele sobib piirideta karjäär?

Klassikalise karjäärimudeli – pühendumine ühe organisatsiooni heaks ja liikumine ametiredelil samas organisatsioonis – kõrval on töötajad hakanud väärtustama piirideta karjääri ehk mitme töökoha lõimimist ja tunnustuse taotlemist väljaspool ühe tööandja piire, kirjutab ajakiri Personali Praktik. 

Muudatused majanduses on toonud kaasa ka muudatused tööjõu kasutamises, arendamises ja töösuhetes. Inimeste seotusele organisatsiooniga on lisandunud kaugtöö, osaajaga töö ja projektitöö, mis toob kaasa klassikalise karjäärimudeli asendamise nn piirideta karjääri käsitlusega. Piirideta karjäär tähendab lõimitud ametikohtadel töötamist, sarnase või seotud töö tegemist mitmele tööandjale, aga ka tulemuste ning saavutuste tunnustamist väljaspool ühe tööandja piire. Selle juurde kuuluvad suhtevõrgustike ja infokanalite rakendamine lõimitud tööks, traditsiooniliste organisatsioonisiseste karjääriteede eiramine, aga ka traditsiooniliste karjäärimudelite tõrjumine isiklikel või perekondlikel põhjustel.

Kellele sobib piirideta karjäär? Piirid, mis töö järel liikudes ületatakse, võivad olla geograafilised, kus inimene liigub töö saamiseks ühest linnast teise, või näiteks ametialased, kus mehaanikust saab müügimees. Töösuhte vormi piirid ületatakse, kui töövõtjast saab FIE või ettevõtja, majandusharu piiride ületamisena saab käsitleda liikumist näiteks tootmisest finantssektorisse. Töö-kodu piiride muutmisega on tegemist, kui inimene ütleb töökoha üles, et hakata tegelema kodumajapidamisega.

Piirideta karjäär on uuringute kohaselt omane pigem töötajate loovale eliidile, kes julgeb riskida, proovida uusi variante ja võimalusi – see ei kujune kunagi massiliseks. Piirideta karjäär sobib hästi neile, kelle karjäärieesmärgid, eksperdikogemused ja suhtevõrgustik pole ainult ühe tööandjaga seotud (nt programmeerimine, koolitamine, loovmajandus jt majandusharud, mis on seotud pigem ajutiste projektide kui püsiva töökohaga).

Piirideta karjääriga inimesel on tihti suhted võimukate isikutega eri organisatsioonides, mistõttu kutsutakse teda osalema mitmes projektis. Endiste tööandjate maine võib olla personalivalikus mõjusam argument kui töötaja oskused ja kogemused.

On siiski uuringuid, mille tulemusena on järeldatud, et piirideta karjääris on

varjatud deprivatsiooni ja marginaalsust, toimetulematust tööga ja raskusi töökoha

hoidmisega. Piirideta karjääri eelistavad ka põllu- ja metsatöölised ning teenindajad, kelle töö on hooajaline, aga ka juhutööde tegijad. Teisalt võib piirideta karjääri laiema leviku tingida kohanemine ebakindlate töösuhete ja -lepingute ning

majandussurutisega, aga ka harjumine paindliku tööturuga.

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

Autor: Urve Vilk, Taimi Elenurm

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700