16. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa fotograafide pilk Jaapanile

Temnikova ja Kasela galerii kahel näitusepinnal on avatud Eesti-Soome fotonäitus, mis pakub pildikesi tõusva päikese maa erinevatest piirkondadest.

Alates 1999. aastast on Jaapanit pildistamas käinud üle 50 Euroopa fotograafi. Sel aastal külastasid Jaapani põhjaosas asuvat Akita prefektuuri Krista Mölder Eestist ja Kalle Kataila Soomest. Nende materjalide põhjal on valminud nii näitus kui ka kataloog.

Erinevad pilgud Jaapanile. Tegemist on pikaajalise kuraatoriprojektiga, mille raames kutsutakse valitud Euroopa kunstnikud Jaapani eri piirkondadesse mõneks ajaks elama-töötama. Tulemuseks on iga kunstniku individuaalne fotograafiline versioon Jaapanist ja sealsest eluolust, mis ei ole takerdunud tõusva päikese maa kohta käivatesse stereotüüpidesse.

Mölder ja Kataila on väga erinevad kunstnikud, kuid nende tööde süntees näib loomulik. Nad käisid Jaapanis erineval ajal: esimene talvel, teine suvel.

Mölder on nii ruumilises kui ka emotsionaalses mõttes selgelt suunatud sissepoole. Kataila on ekstravertsem, emotsionaalsem, maastikule suunatud kaamerasilmaga, ajuti lisab ta ka pisut huumorit.

Meditatiivne interjöör ja tehnoloogia. Krista Mölder on põhiliselt keskendunud Jaapani interjöörile. Ta kujutab inimtühje ruume ning peaaegu abstraktseid mustrite ja materjalide kombinatsioone. Pildistab, et varjata.

Ta vihjab, kuid ei anna lihtsalt kätte. Selline mäng vaatajaga seisneb pealtnäha pildile juhuslikult jäänud detailides, nagu poolik laest rippuv lamp või vihmavari, mis asub defineerimatus ruumis.

Kalle Kataila seevastu laseb silmadel ­uidata vabalt kõrgetes mägedes vaatega udustele nõlvadele, vooglevale jõele või mühisevale metsale. Ta kombineerib Jaapanile igiomased hingematvad loodusvaated sama omaste tehnoloogiliste detailidega, nagu kauni jõeoru lõpus asuv veejaam või mänguväljaku kohal terendav tehas.

Looduse, inimese ja tehnoloogia vahekorda analüüsides jääb Kalle Kataila reserveerituks ning kriitilise vaatluse asemel pakub sageli hoopis vaimukat lähenemist.

“Jaapan Euroopa pilgu läbi / Jaapan täna, vol 13”

Temnikova ja Kasela galerii, Tallinn

Näitus on avatud 22. jaanuarini Müürivahe ja Lastekodu galeriipindadel K–N 16–19.

Autor: Urve Vilk, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700