16. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jõululavastusi kogu perele

Pea iga suure Eesti teatri repertuaaris on detsembrikuus mõni jõululavastus. See nädal tõi kaasa veel kolme uue lastele suunatud lavastuse esietenduse.

Kardemoni linn kutsub. Ugala teater valis jõululavastuseks klassikalise muinasloo, Norra kirjaniku Thorbjørn Egneri tuntud tüki “Kardemoni linna röövlid”, mida mängivad Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia teatrikunsti näitleja eriala 9. lennu üliõpilased.

Tegemist on haarava ja lustaka lastelavastusega, mille sündmustik hakkab arenema Kardemoni linnas. Tegelased on kolm röövlit – alguses karmid ja kurjad, kuid loo lõpuks head ja sõbralikud –, Kardemoni linna rahvas, kes armastab laulda ja mängida, samuti lõvi, kordnik Bastian, vorstmaaker ja preili Sofie, kel kõigil on oluline osa kanda.

“Kardemoni linna röövlid” on lihtsa ja selge sõnumiga lavastus, mis näitab ehedalt, kuidas karmi koore all võib sageli olla peidus hea süda. Lavastus sobib vaatamiseks kogu perele. Esimest korda oli seda võimalik näha festivalil TREFF, kus see sai žüriilt kiita kaasahaarava muusikalise kujunduse eest.

Peale etenduse vaatamise saavad teatrikülastajad veeta aega Ugala fuajeesse rajatud Kardemoni linnas, mis on nagu omaette väike jõulumaa. Tegevust leidub seal kõigile. Linnaväravad avatakse tund enne etendust ja suletakse pool tundi pärast etendust.

Idamaade muinasjutt Aladdinist. Endla trupp esitleb lasteetendust “Aladdini imelamp”, mille tegevus areneb muinasjutulisel Idamaal.

Aladdin on väike poiss, kes saab pooljuhuslikult enda käsutusse vana lambi, mis on võimsa džinni elupaik. Poisist saab lambi peremees ning tal on õigus džinni võlujõudu enda äranägemist mööda kasutada.

Kuna Aladdin on hea poiss, ei tee ta lambi abil halba. Tema asi on džinni appi võttes hoopis halbade inimeste kurjad plaanid nurja ajada. Kõigele lisaks kohtab Aladdin oma seikluste käigus imekaunist printsessi ja armub esimesest silmapilgust.

Mõmmi koos päkapikkudega. Enamikus Eesti peredes tuttavad “Mõmmi ja aabitsa” tegelased on nüüd vaatajate ees kõige väiksematele teatrikülastajatele mõeldud lastelavastuses “Mõmmi ja päkapikud”.

Mõmmi peresse saabuvad jõulud ning tavapärane elu muutub ühtäkki põnevaks ja ootusärevaks. Ringi askeldavad päkapikud ja väike jänku, kes toovad endaga kaasa lõbusaid ning toredaid seiklusi.

Lavastusest võtavad osa Eesti teatrite ja stuudiote artistid, kelle on välja valinud Ivo Eensalu, ning Meero Muusiku laululapsed. Tükki on võimalik vaadata nii Pärnus, Tartus kui ka Tallinnas.

Lasteetendused

Thorbjørn Egner - “Kardemoni linna röövlid”

Lavastaja ja dramatiseerija: Vallo Kirs (TÜ VKA)

Esietendus 13. detsembril

Ugala teatris

Pilet: 8 eurot

www.ugala.ee

Sacha Lichy - “Aladdini imelamp”

Lavastaja: Enn Keerd

Esietendus 13. detsembril Endla suures saalis

Pilet: 6,50-8 eurot

www.endla.ee

Heljo Mänd - “Mõmmi ja päkapikud”

Lavastaja: Ivo Eensalu

Esietendus 15. detsembril Pärnu kontserdimajas

Pilet: 6-18 eurot

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700