20. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Muuda talvine välitrenn ohutumaks!

Praegusel pimedal ajal on välistingimustes treenimine, näiteks jooksmine või kepikõnd, suvekuudest ohtlikum – nähtavus on halvem ning ilm ettearvamatu.

Kaaluabi.ee soovitab, mida teha, et välitrenn kõige selle pärast luhta ei läheks.

1. Kanna helkurvesti!

Kuigi mitmed spordiriiete tootjad pakuvad oma sortimendis ka spetsiaalseid helkurribadega varustatud rõivaid, on need tihtipeale üpris kallid. Ka täiesti tavaline helkurvest ajab asja ära ning Sa oled autojuhtidele ja jalgratturitele pimedusest hoolimata alati nähtav.

2. Vali valgustatud terviserajad!

Kui Su kodu lähedal on valgustatud kergeliiklusteed, siis vali pimeduse saabudes treenimiseks just need. Muidugi on trenn metsarajal toredam kui asfaldil, kuid pimedas metsas joostes või kõndides riskid sellega, et komistad ja väänad näiteks jala välja.

3. Kasuta pealampi!

Juhul kui Sa tahad ilmtingimata sellises kohas trenni teha, kus pole ühtegi hingelist ja ka valgustus puudub, siis on pealamp väga-väga vajalik! Jah, see näeb natuke naljakas välja, aga sport ei olegi missivõistlus.

4. Ära liigu üksinda!

See on vist kõige parem nõuanne üleüldse. Tee trenni koos sõbraga või liitu näiteks jooksugrupi või kepikõndijatega.

5. Anna oma tegemistest teistele teada!

Kui lähed välja sporti tegema, anna oma lähedastele teada, kuhu kanti sa liigud ja kui kauaks sa jääda kavatsed. Nii on Sul endal kindlam tunne. Veel parem oleks, kui Sa kannaksid midagi kaasas, millel oleks peal Sinu aadress ja lähedaste kontaktandmed.

6. Ära kuula muusikat!

Kõrvaklapid ja vali muusika juhivad Sinu tähelepanu kõrvale. Kui teisiti ei saa, siis kuula muusikat vaid ühe kõrvaklapiga.

7. Hoia pihus pisargaasi!

Tean inimesi, kes jooksevad kogu aeg pisargaas pihus. Miks? Pisargaas on hea relv kurjategijate vastu, kuid see peab alati valmis olema. Kui hakkad seda veel kuskilt „saapasäärest“ otsima, pole otsustaval hetkel sellest mingit kasu.

8. Muuda oma tavapärast trajektoori!

Kui teed trenni alati samal ajal ja samas kohas, riskid sellega, et mõni pahatahlik inimene teab väga täpselt, kust Sind leida võib.

9. Ära kiirusta!

See kehtib eriti talvel, sest lume all on tihtipeale jää ning oht kukkuda on suur. Jäta oma kiiremad ja intensiivsemad trennid kevadeks ning keskendu talvel pigem kilometraažile.

10. Võta kaasa mobiiltelefon!

Alati võib midagi juhtuda! Näiteks kui libastud jääl või eksid ära, saad kohe abi kutsuda. 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700