ÄP restoranitest: uued isikupärased söögikohad

Eelmist, 2010. restoraniaastat kokku võttes oletasin, et alanud on hinge ja isikupärata söögikohtade lõpu algus. Ja mul on hea meel kinnitada, et tänavu on see protsess jätkunud.

Nagu mullu annavad ka selle aasta uustulnukate hulgas tooni lihtsad ja ausad söögikohad, kus disainile on tunduvalt vähem panustatud kui tipptasemel tööjõule. Parimal juhul julgevad ja – mis kõige olulisem – oskavad neist parimad olla kohalikud, eestimaised. Põhjaka mõisa restoran, Kalamaja F-hoone, Moon, Pärnu Mahedik, kui nimetada esimesena meenuvaid.

Uustulnukatest võitis minu südame restoran Leib, õieti just selle suvine aed. Vanalinna kauneimas sisehoovis pakuti enamasti eestimaisest toorainest mõistuse ja tundega valmistatud roogasid, hoolikalt valitud veine ja vahetut teenindust. Tallinna vanalinn vajas sellist kohta hädasti, eriti sellisel ilusal suvel nagu tänavune.

Ka Kaberneeme tekkinud OKOt oli hädasti vaja. Mere- ja järveriigis Eestis on korralikke veeäärseid söögikohti napilt, vaevu ühe käe sõrmede jagu. OKO plusspoolele jäid mõnus terrass, imeline vaade ning tippkoka juhtnööride järgi tehtud kala- ja muud kohalikud road, aga kahjuks ei saanud teenindus kogu selle ilu ja võluga hakkama. Tööpäeval või halva ilmaga, kui rahvast vähe, oli tegemist siiski superkohaga. Ja siis muidugi hooajarestoran Neh, mis juba 2010. aasta sügisel uksed lahti tegi ja kevadel need kinni pani, et sügisel jälle kohal olla. Neh
on Pädaste mõisa restorani talvine Tallinna-vaste, lihtsam kui mõisas, aga sama stiilne: maapirnisupp heinasuitsuõuna ja kaerahelbe-seeneõhikuga, ebaküdooniahüüve kibuvitsajäätise ja heina tuha-speltajahupuruga.

Uue Eesti ja Põhjamaa köögi kõrval teevad endiselt ilma Vahemere maad, Itaalia ja Hispaania. Viimase aasta-pooleteise saagist on nimetamisväärne karge ja valge Mozza, tippkokk Imre Kose comeback; Neikid aguli ja ülalinna piirimail, kus
peakokk on noor kataloonlanna; Itaalia butafooriat, aga ka ehedaid maitseid täis Pulcinella; pisut kange, kuid püüdlik ja kombekas Alter Ego Rottermanni keskuses ning muidugi juba aastaid ühtlasel tasemel püsinud La Bottega, Contravento ja Attimo, üks mu äärelinnas asuvaid lemmikuid. Võin kõhkluseta kinnitada, et hea tasemega restorane on Eestis rohkem kui kunagi varem, aga see ei tähenda, et üldine tase ühtlaselt paraneks. Pigem tundub, et lõhe heade ja mitte-heade (isegi viletsate) restoranide-kohvikute vahel läheb aina suuremaks. Heaga ju harjub kiiresti ja järjest raskem on hakkama saada leige kohvi, mõrkja Hiina kapsa, naatriumglutaminaadiga maitsestatud tärkliseleeme, pakisupi ja pudelikastmega.

Ei taha enam, aga ometi pakutakse. Ja mitte vähe. Ja mitte eriti odava hinnaga.
Halba nimepidi ei nimeta. Pigem jäägu 2011. aastat meenutama sellised mõnusad kiiksuga kohad nagu ise-tehtud-hästi-tehtud Must Puudel,
enesekindlusest pakatav Tigu, kes oma Kadrioru koja vanalinna oma vastu välja vahetas, turistide peateele McDonaldsi kõrvale kolinud Goodwin, mis superhinnaga superliha pakub, pigem Aasia megalinna kui Tallinnasse kuuluv ökonoomne sušikoht Oishii ja tasahilju suurlinlikke jooni omandav Ribe. Kõik sellised, kuhu läheks tagasi ja julgeks ka sõpru saata.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine