Kui tunned end tervena, elad kauem

Vastus küsimusele „Kuidas käsi käib?“ võib näidata sinu eluea pikkust. Sellel, kellele tundub, et tervis on halb, on suurem risk haigestuda või enneaegselt surra, võrreldes nendega, kes oma tervislikku seisundit heaks hindavad, vahendab Kaaluabi.ee.

Enesetunde hindamine võib vahel öelda rohkem kui analüüside tulemused arsti juures. Oletame, et sinu ees seisab terviseankeet küsimusega "Kuidas hindad oma tervislikku olukorda?" ja antud on järgnevad vastusevariandid:

• Väga halb
• Halb
• Ei ole hea ega halb
• Hea
• Väga hea

Kuna sellist küsimust sisaldavad küsimustikud on tavalised ning kasutusel olnud aastakümneid, siis on teadlastel kogunenud palju statistilist materjali. Statistika abiga leiti juba ammu seos rahvastiku suremuse ning oma tervisele antud hinnangute vahel.

Kui küsimustikus vastas inimene, et enesetunne on halb, oli oodata peatset haigestumist ning enneaegset surma. Andmete täiendav võrdlemine arstikabinetis tehtud ülevaatlustega paljastas üllatava asjaolu - need, kes arstile oma halba enesetunnet kaebasid, olid „objektiivse“ läbivaatuse käigus täiesti terved.

Anna Nixon Andreasson uuris koos tervisepsühholoogia professori Mats Lekanderiga halba enesetunnet tekitava mõtte päritolu. Nende hinnangul võis haigestunud inimese immuunsussüsteem saata ajusse signaali, et põletikuliste tsütokiinide tase on tõusnud.

Põletikuline protsess organismis võib olla nii varajases staadiumis, et arstid tavauuringute käigus seda veel ei märka. Kui immuunsüsteem läheb tööle, muudavad tsütokiinid meid väsinuks, meeleolu langeb ning keha valutab ehk me tunneme end halvasti.

Uuringus osales kokku 800 inimest, kellest enamik pidas oma tervist heaks, kuid 20 protsenti kaebas halba enesetunnet. Viimastel oli ka veres kõrgem tsütokiinide tase, isegi kui teisi haiguste sümptomeid ei olnud. Mida vanem oli uuringus osaleja, seda tugevam oli seos tsütokiinide taseme ning halva enesetunnet kinnitanud hinnangu vahel.

Tulemus näitab, et isegi kui arstid ei leia konkreetset halva enesetunde põhjust, ei pruugi see tähendada, et inimene on terve. Nii nagu kõrge vererõhk on riskifaktor, on riskifaktoriks ka halb enesetunne, millesse peaks suhtuma täie tõsidusega

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Toosikannu puhkekeskus Käru vallas Raplamaal

Raplamaal asuv Toosikannu puhkekeskus on ideaalne peokoht nii suurematele kui ka väiksematele seltskondadele. Aga mitte ainult – Toosikannus asub Eesti esimene ja ainus loomapark ning lisaks tähtpäevade tähistamisele on see suurepärane koht asjalikele koosolekutele ja konverentsidele.

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine