Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 10. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mida teha, kui töötaja keeldub puhkusest?

2011-nda aasta puhkamata jäänud puhkused tuleb töötajatel ära puhata aastal 2012. Põhipuhkuse nõue, mis tekkis pärast 01.07.2009, aegub 1 aasta jooksul pärast selle kalendriaasta lõppemist, mille eest puhkust arvestati.

Küsimus: Aasta 2011 on lõppemas ja kahjuks ei ole mõnel töötajal puhkus välja võetud. On öeldud, et saab esitada avalduse kasutamata puhkusepäevade ülekandmiseks järgmisse aastasse. Kas see vastab tõele? Samuti on küsimus, kui inimene keeldub puhkusele minemast, kas võib võtta avalduse puhkusest kasutamisest keeldumise kohta, et tulevikus ei tekiks probleemi?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Sirje Aava:

Selgitan, töölepingu seaduse § 69 sätestab puhkuste ajakava regulatsiooni. Tööandjal tuleb puhkuste ajakava koostada kalendriaasta kohta ning puhkuste määramisel tuleb arvesse võtta töötajate soove, mis on mõistlikult ühildatavad ettevõtte huvidega. Oluline on võimaldada töötajale väljatöötatud puhkuse kasutamist enne puhkusenõude aegumist. Puhkuse ajakava tuleb teha töötajale teatavaks aasta esimese kvartali jooksul, seega hiljemalt märtsi lõpuks. Puhkuse ajakavasse on tööandjal kohustus kanda põhipuhkus ja kasutamata põhipuhkus ning poolte kokkuleppel muud puhkused, näiteks isapuhkus, lapsepuhkus, õppepuhkus. Puhkuste ajakava on pooltele siduv, ajakavasse pandud puhkusi ei saa ühepoolselt muuta ning ajakavasse märgitud puhkusi antaksegi vastavalt ajakavale. Puhkuse ajakava saab muuta poolte kokkuleppel, välja arvatud põhipuhkused, mille muutmine on tingitud tööandja poolt töökorralduse hädavajadusest, mida ei olnud võimalik ette näha, või on töötajal õigus põhipuhkust edasi lükata, katkestada või enneaegselt lõpetada tema isikust tuleneval olulisel põhjusel. Kui tööandja kavandab osade töötajate puhkused aasta alguses enne ajakava koostamist, on võimalus nende töötajate jaoks koostada eraldi ajakava või koostada kõikide töötajate puhkuste ajakava arvestusega, et ka aasta alguses puhkusele minejate puhkused oleksid üldises ajakavas.

Tööandja peab arvestama sellega, et kui ta jätab ajakava koostamata või töötaja puhkuse ajakavasse märkimata, on töötajal õigus jääda puhkusele talle sobival ajal, teatades sellest 14 kalendripäeva ette kirjalikus või kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis. Töötaja õigus jääda puhkusele 2-nädalase etteteatamisega on põhjuseks, miks tööandjad peaksid koostama puhkuse ajakava ja tegema selle töötajatele teatavaks võimalikult aasta alguses.

2011-nda aasta puhkamata jäänud puhkused tuleb töötajatel ära puhata aastal 2012. Põhipuhkuse nõue, mis tekkis pärast 01.07.2009, aegub 1 aasta jooksul pärast selle kalendriaasta lõppemist, mille eest puhkust arvestati. Kui töötaja ei ole näiteks 2011-nda aasta eest puhkust hiljemalt 31-ks detsembriks 2012 ära kasutanud, loetakse see 01.01.2013 aegunuks.

Avaldust puhkamata puhkuse ülekandmiseks järgmise aasta puhkuste ajakavasse töötaja esitama ei pea. Puhkuste ajakava koostamise kohustus on tööandjal. Puhkuse ajakavasse on tööandjal kohustus kanda põhipuhkus ja kasutamata põhipuhkus ja muud puhkused. Puhkuse kasutamisest keeldumist töölepingu seadusega sätestatud ei ole, töölepingu seadusega on sätestatud puhkuse saamise õigus.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700