11. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas püstitada eesmärke, mis viivad sihile?

Uus aasta on alanud ning kindlasti on paljud meist mõelnud selle peale, mida aasta 2012 võiks endaga kaasa tuua. Tervislikum toitumine? Rohkem trenni? Parem elu? Kõik need ootused ja lootused saavad ainult teoks juhul, kui me ISE midagi ära teeme. Selleks on vaja eesmärke, et üldse oleks midagi, mille nimel tööd teha. Kuidas aga püsitada eesmärke, mis viivad sihile?

Ärimaailmas ning projektijuhtimises on käibel nn SMART-eesmärgid (specific, measurable, attainable, realistic, timed), mida saab minu meelest väga lihtsalt ja loogiliselt üle kanda ka tervisliku eluviisi maailma, kirjutab Kaaluabi.ee.

Võtame näiteks eesmärgi „tahan kaalust alla võtta“ ja muudame selle samm-sammult paremaks:

Specific – konkreetne

Eesmärgid ei tohi olla liiga üldised. Mitu kilo Sa tahad kaalust alla võtta?

Measurable – mõõdetav

Eesmärk peaks olema mõõdetav. Kui palju Sa tahad kaalu kaotada?

Attainable – saavutatav

Kas antud eesmärki on Sul võimalik üldse saavutada, võttes arvesse Sinu praegust seisundit? Näiteks 10 kilo ühe kuuga alla võtta oleks suhteliselt ebareaalne.

Relevant – oluline

Eesmärgid peavad olema tähtsad ka pikas perspektiivis. Sa tahad järgmiseks pühapäevaks peokleiti mahtuda? See võib küll hetkel tunduda oluline, kuid pikemas perspektiivis on teised faktorid (näiteks parem tervis) kaalu alandamiseks ehk tähtsamad.

Timed – ajastatud

Eesmärkidel peab olema tähtaeg. Mis ajaks sa tahad oma eesmärgi saavutada?

Parem eesmärk oleks näiteks selline: „tahan 1. jaanuariks 2013 saavutada oma ideaalkaalu 70 kg ehk ühe aastaga võtta alla 20 kg“.

Eesmärkide seadmisel:

1) Kirjuta paberile üles kõik see, mida tahad lähiaastatel saavutada (eraelus, tööl jne).

2) Vali välja kolm kõige olulisemat eesmärki ning keskendu nendele.

3) Pane need eraldi lehele kirja, võttes arvesse SMART-kriteeriumeid.

4) Riputa oma eesmärkide-leht nähtavasse kohta.

5) Hakka nende nimel tööd tegema!

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700