13. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ÄP restoranitest: Üllatused ei pruugi alati meeldivad olla

Rohkem kui kümme aastat olen iga nädal ühe restoraniloo kirjutanud – piisavalt pikk aeg, et Eesti söögikohtadest võiks juba enam-vähem korraliku ülevaate saada. Aga ei, ikka leidub üllatusi, ka halvas mõttes.

Kui avatakse mõni uus koht, mis ootamatult heaks või halvaks osutub, siis pole see tegelikult üllatus, uued tegijad annavad kohale nagunii uue näo. Aga kui vana aasta viimaseks õhtuöögiks interneti abil mugavat kodulähedast restorani otsima hakkasin, leidsin enda jaoks midagi päris uut, mis tegelikult juba kindlasti rohkem kui kümme aastat olemas on olnud.

Kes arvab ära, mis kohaga on tegemist? Annan vihjeid. Kolmesaja kuuekümne kohaline restoran. Kaheksa konverentsisaali. Hotell, kus peale tavaliste ühe-, kahe- ja kolmekohaliste tubade on ka mullivanni ja saunaga luksusnumbrid. Oma pagar. Aadressi veel ei ütle, aga lähimad tänavad on Mahla, Kuremarja, Karusmarja ja Sinilille.

Nagunii ei arvanud ära. Tegemist on restorani-hotelli-konverentsikeskusega Džingel, mis asub Tallinnas Männikul. Koduleheküljel lubatud 360 inimest mahutavast söögisaalist oli väiksem, linaga kaetud laudadega pool sünnipäevapeoks reserveeritud.

Seega jäi meile valida grillisaaliks nimetatud kulunud laudade ja juhuslike mööblitükkidega sisustatud saaliosa ning kojumineku vahel. Nii haledat algust pole tükk aega olnud. Saal oli peaaegu tühi, kui viis viina viskavat mustades särkides noormeest välja arvata. Astusime baarileti juurde, mille taga seisis kaks teenindajatütarlast.

“Tere, tahaksime süüa,” andsin teada meie tuleku põhjuse. Vaikus. Ei mingit reaktsiooni. “Kas olete avatud, kas süüa saab?” üritasin veel kord. “Võtke menüü,” viitab üks tütarlastest lõuaga baariletil lebava vakstukaanelise menüü suunas. Nonii.

Oli külm, jätsin mantli selga. Valisime pisut puhtama laua, lükkasin eelmisest sööjast jäänud leivapuru pihuga kokku ja asusin kokku panema vana aasta üle-eelviimasesse päeva sobivat õhtusööki. Frititud kalmaarirõngad ei sobi, õlletaldrikut ei vaja, sakuskaga pole midagi teha.

Hing ihkas klassikat, aga mitte õlle- ega viinalaua oma. Suupistete hulgast leidsin peale Pringelsi kartulikrõpsude ka Orbiti ja Mynthoni. Tõe huvides – loetelu ei ürita olla ammendav, eelroogade valikus leidus muudki. Mõni nimetus, nagu heeringas hapukoore ja kartuliga ning lõheroos, tundus isegi päris isuäratav.

Hapukapsaga seapraele kõige lähem roog oli marineeritud sealihavarras ahjukartuli ja marineeritud punase sibulaga. Selle ma valisingi ega pidanud kahetsema – endiselt on sealiha tundmatus söögikohas kõige turvalisem valik.

Kukeseenesupp tundus maitse poolest kalduvat rohkem paki kui metsa poole, aga mõned ehtsad seened päästsid selle täielikust läbikukkumisest.

Lõheprael oli uhke nimetus: lõhefileesteik hiidkrevetivarda ja makaronirisotoga. Tegelikkus nii uhke ei olnud, sest lõhe oli üle küpsetatud, makaronirisoto – tegelikult riisiterakestekujuline keedupasta – maitsestamata ja krevetid tuimavõitu.

Magustoiduks optimismi ei jätkunud. Eelistasime silmaga nähtavat ehk valisime letile välja pandud kohupiimakoogi ja kohupiimatäidisega tuuletasku. Tuuletasku, muide, oli värske ja õhuline, nii et täitsa hea, kook aga lihtsalt üks magus asi. 

Kauemaks istuma jääda polnud põhjust, pealegi hakati pidulikul saalipoolel juubilarile juba sünnipäevalaule laulma.

Džingel

Aadress: Männiku 89, Tallinn

Telefon: 610 5201

Avatud: 11.30–22.30

10 punkti

toit-jook

5/10

teenindus

2/10

interjöör

3/10

põhiroogade hinnad:

7,03–12,46 eurot

 

 

 

 

 

Autor: Urve Vilk, Heidi Vihma

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700