Šarunas Sauka 21. sajandi apokalüptiline maailm maalides

Kumu kunstimuuseumis on avatud Šarunas Sauka, Leedu kõige omanäolisema nüüdisaegse kunstniku näitus “Mina, maalikunstnik Šarunas”, mille keskmes on pahed.

1958. aastal sündinud Sauka puhul on raske uskuda, et keegi 21. sajandil niimoodi veel maalib. Tema pildid on segu virtuoossest maalitalendist, Madalmaade renessansist, süngetest teemadest ja ebardlikest tegelastest.

Leedu on katoliiklik maa ja Sauka ammutabki oma töödes inspiratsiooni religioonist, kuid seda mitte tänapäevases, vaid pigem vana suurmeistri Hieronymus Boschi paradiisi ja põrgu stiilis. Samas ei toimi religioossed vihjed Sauka piltidel sugugi nii, nagu oodata võiks.

Pahede kütkes. Ta kujutab pahesid, kuid mitte moraliseerivas stiilis, vaid liigagi ausalt ja groteskselt. Tema kujutatavatel lodevatel inimkehadel on roiskunud nahk ja mööda seinu või teisi kehasid roomavad ringi väikesed putukataolised alasti inimfiguurid.

Sauka maalide sümboolika on äärmiselt keeruline – religioossed vihjed põimuvad mütoloogilistega – ja vaatamata oma klassikalisele vormile räägivad need sama selgelt nii tänapäeva inimesega kui ka sajandeid tagasi elanud rahvaga, kellele Sauka pildikeel ehk isegi kodusem oleks kui meile siin ja praegu.

Sauka kujutab verd ja soolikaid. Ta ei jäta ennastki oma piltidelt välja, olles nagu munk maalikunstniku kehastuses. Oma vägagi lihalike maalide kaudu üritab ta nii ise puhastuda kui ka vaatajat sellele teele suunata. Kuid nagu oli Piiblis, nii läbib ka Sauka ise koos vaatajaga purgatooriumi, mille osa täidavad tema tööd.
Näituse kuraatorile Tamara Luugile olevat Sauka öelnud järgmist: “Kahjuks ei saa teile teoreetilises plaanis kasulik olla, kuna ei mõtle viimasel ajal üldse midagi.” Sauka üksikud ammu öeldud repliigid ringlevad Leedus siiani.

Näitus kui puhastumine. Mis on see Sauka võlu, mis paneb teda imetlema vaatamata sellele, et tema tööd ei esinda praegusaja kunsti kõige moekamaid suundi? See on võimalus mädapaisete raviks ja hingelise klistiiri läbimiseks.

Šarunas Sauka näitus “Mina, maalikunstnik Šarunas”
Kumu kunstimuuseum, Weizenbergi 34 /
Valge 1, Tallinn
Näitus on avatud 29. aprillini.

 

Osale arutelus

  • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Krahv Mannteuffeli suvemõis (Kursi jahiloss)

Eestimaa keskel, käänuliste Pedja ja Kaave jõgede vahelisel alal on ellu ärganud üks vana ja majesteetlik hoone. See on krahv Mannteuffelile kuulunud suvemõisa peahoone aastast 1888, rahvasuus tuntud kui Kursi jahiloss. Seda maja võiks nimetada ka Eesti jahilosside krooniks, ajaloole on väärikas koht tuttav juba 130 aasta jooksul.

V nagu vesi ja vaba aeg

V on veemõnude ja vaba aja veetmise element, mis märgib kõike võrratut ja vajalikku. Hotellist, spaast, restoranist, kohvikust ja konverentsikeskusest koosnev kompleks on koht, kus unustad kõik üleliigse ja pühendud vaevata kõigele, mis elus tegelikult oluline on. Hea tervis. Head inimesed. Hea tuju.

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara