Šarunas Sauka 21. sajandi apokalüptiline maailm maalides

Kumu kunstimuuseumis on avatud Šarunas Sauka, Leedu kõige omanäolisema nüüdisaegse kunstniku näitus “Mina, maalikunstnik Šarunas”, mille keskmes on pahed.

1958. aastal sündinud Sauka puhul on raske uskuda, et keegi 21. sajandil niimoodi veel maalib. Tema pildid on segu virtuoossest maalitalendist, Madalmaade renessansist, süngetest teemadest ja ebardlikest tegelastest.

Leedu on katoliiklik maa ja Sauka ammutabki oma töödes inspiratsiooni religioonist, kuid seda mitte tänapäevases, vaid pigem vana suurmeistri Hieronymus Boschi paradiisi ja põrgu stiilis. Samas ei toimi religioossed vihjed Sauka piltidel sugugi nii, nagu oodata võiks.

Pahede kütkes. Ta kujutab pahesid, kuid mitte moraliseerivas stiilis, vaid liigagi ausalt ja groteskselt. Tema kujutatavatel lodevatel inimkehadel on roiskunud nahk ja mööda seinu või teisi kehasid roomavad ringi väikesed putukataolised alasti inimfiguurid.

Sauka maalide sümboolika on äärmiselt keeruline – religioossed vihjed põimuvad mütoloogilistega – ja vaatamata oma klassikalisele vormile räägivad need sama selgelt nii tänapäeva inimesega kui ka sajandeid tagasi elanud rahvaga, kellele Sauka pildikeel ehk isegi kodusem oleks kui meile siin ja praegu.

Sauka kujutab verd ja soolikaid. Ta ei jäta ennastki oma piltidelt välja, olles nagu munk maalikunstniku kehastuses. Oma vägagi lihalike maalide kaudu üritab ta nii ise puhastuda kui ka vaatajat sellele teele suunata. Kuid nagu oli Piiblis, nii läbib ka Sauka ise koos vaatajaga purgatooriumi, mille osa täidavad tema tööd.
Näituse kuraatorile Tamara Luugile olevat Sauka öelnud järgmist: “Kahjuks ei saa teile teoreetilises plaanis kasulik olla, kuna ei mõtle viimasel ajal üldse midagi.” Sauka üksikud ammu öeldud repliigid ringlevad Leedus siiani.

Näitus kui puhastumine. Mis on see Sauka võlu, mis paneb teda imetlema vaatamata sellele, et tema tööd ei esinda praegusaja kunsti kõige moekamaid suundi? See on võimalus mädapaisete raviks ja hingelise klistiiri läbimiseks.

Šarunas Sauka näitus “Mina, maalikunstnik Šarunas”
Kumu kunstimuuseum, Weizenbergi 34 /
Valge 1, Tallinn
Näitus on avatud 29. aprillini.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Ragne Nukk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara