Kirjandusteosed muutuvad e-raamatuteks

E-lugerid on infotehnoloogilised seadmed, mis lubavad endale soetada ning lugeda e-raamatuid. TEA Kirjastuse juhatuse esimehe Silva Tomingase arvates on üpris tõenäoline, et osa raamatuid ilmuvad tulevikus vaid e-raamatutena, kirjutab ajakiri Tööstus.

“Kitsamale sihtrühmale mõeldud raamatutele on e-lugerite levik kindlasti kasulik. See võimaldab raamatu väljaandmist väiksemate kuludega,” kommenteeris Tomingas e-lugerite ning e-raamatute tulevikku.

Tomingase sõnul sobivad e-lugeritesse eelkõige kitsale sihtrühmale mõeldud raamatud, vestmikud, reisijuhid, aga ka ilukirjandus.

“Kerge” lugemise abivahend. Üldiselt on kirjastaja arvamusel, et e-lugeritel ning e-raamatutel on kindel koht teabekirjastusmaailmas. Miks pole e-luger kogunud Eestis populaarsust? Põhjus on eelkõige selles, et seade on tarbija jaoks endiselt liiga kallis.
“Pikemas perspektiivis hakkab e-lugerite laialdasem levik kindlasti mõjutama välja­antavate paberraamatute arvu,” arvas Tomingas, tõdedes, et e-raamatute laiem levik on kasulik nii tarbijale kui  ka kirjastajale.
“Tegelikult pole vahet, millise meediumi vahendusel inimene teabekirjandust loeb. Oluline on see, et e-luger võimaldaks materjali esitamist. E-lugerisse sobib hästi ilukirjandus. Keerukam on nende raamatute lugemine, mis sisaldavad ohtralt pildimaterjali,” selgitas Tomingas.

Apollo raamatupoega opereeriv Rautakirja Estonia e-kaubanduse juhi Andre Kaibaldi sõnul on tarbija huvi e-lugerite vastu tõusvas tendentsis, kuid jätkuvalt eelistatakse seadmele traditsioonilist raamatut. Eestlane hindab paberteost. Kaibaldi sõnul on näiteks Ameerikas e-raamatute populaarsus tõusnud traditsiooniliste paberraamatute omast suuremaks.
“Ma ei usu,et Eestis niipea sama juhtuma hakkab. Meil on raamatupoodide võrgustik hästi levinud ning traditsioonilisest raamatust peetakse jätkuvalt kõvasti lugu,” rääkis ta.
Sellele vaatamata tunnevad tarbijad kasvavat huvi  e-lugerite vastu. Apollos on edukaks kaubaartikliks osutunud LCD- ekraaniga e-lugerid. Viimased on e-Ink tehnoloogial põhinevatest lugeritest taskukohasema hinnaga.

Kaibald siiski ei usu, et e-raamat võiks kunagi tõusta paberraamatust populaarsemaks. “Kui internetipõhised uudisteportaalid pole veel suutnud traditsioonilisi paberlehti välja suretada, siis uskuda, et e-lugerid paberraamatu visast hingest jagu saavad, on üsna ebatõenäoline,” rääkis Kaibald.
“Kuid e-lugerite näol pole enam kindlasti tegemist pelgalt ajutise nähtusega. Kindel on see, et raamatud jagavad oma lugejaskonda nüüd veel ühe konkurendiga ning olelusvõitlus sunnib kirjastustel ja raamatuäridel oma käitumisreegleid ja ootusi korrigeerima.”

Vaata parimate e-lugerite TOP3 ajakirjast Tööstus.  Vajadusel osta päevapilet või telli leht.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Hille Tressum

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

EESTI KILLUSTIK otsib JUHTKONNA ASSISTENTI

Tammiste Personalibüroo OÜ

15. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara