Kirjandusteosed muutuvad e-raamatuteks

E-lugerid on infotehnoloogilised seadmed, mis lubavad endale soetada ning lugeda e-raamatuid. TEA Kirjastuse juhatuse esimehe Silva Tomingase arvates on üpris tõenäoline, et osa raamatuid ilmuvad tulevikus vaid e-raamatutena, kirjutab ajakiri Tööstus.

“Kitsamale sihtrühmale mõeldud raamatutele on e-lugerite levik kindlasti kasulik. See võimaldab raamatu väljaandmist väiksemate kuludega,” kommenteeris Tomingas e-lugerite ning e-raamatute tulevikku.

Tomingase sõnul sobivad e-lugeritesse eelkõige kitsale sihtrühmale mõeldud raamatud, vestmikud, reisijuhid, aga ka ilukirjandus.

“Kerge” lugemise abivahend. Üldiselt on kirjastaja arvamusel, et e-lugeritel ning e-raamatutel on kindel koht teabekirjastusmaailmas. Miks pole e-luger kogunud Eestis populaarsust? Põhjus on eelkõige selles, et seade on tarbija jaoks endiselt liiga kallis.
“Pikemas perspektiivis hakkab e-lugerite laialdasem levik kindlasti mõjutama välja­antavate paberraamatute arvu,” arvas Tomingas, tõdedes, et e-raamatute laiem levik on kasulik nii tarbijale kui  ka kirjastajale.
“Tegelikult pole vahet, millise meediumi vahendusel inimene teabekirjandust loeb. Oluline on see, et e-luger võimaldaks materjali esitamist. E-lugerisse sobib hästi ilukirjandus. Keerukam on nende raamatute lugemine, mis sisaldavad ohtralt pildimaterjali,” selgitas Tomingas.

Apollo raamatupoega opereeriv Rautakirja Estonia e-kaubanduse juhi Andre Kaibaldi sõnul on tarbija huvi e-lugerite vastu tõusvas tendentsis, kuid jätkuvalt eelistatakse seadmele traditsioonilist raamatut. Eestlane hindab paberteost. Kaibaldi sõnul on näiteks Ameerikas e-raamatute populaarsus tõusnud traditsiooniliste paberraamatute omast suuremaks.
“Ma ei usu,et Eestis niipea sama juhtuma hakkab. Meil on raamatupoodide võrgustik hästi levinud ning traditsioonilisest raamatust peetakse jätkuvalt kõvasti lugu,” rääkis ta.
Sellele vaatamata tunnevad tarbijad kasvavat huvi  e-lugerite vastu. Apollos on edukaks kaubaartikliks osutunud LCD- ekraaniga e-lugerid. Viimased on e-Ink tehnoloogial põhinevatest lugeritest taskukohasema hinnaga.

Kaibald siiski ei usu, et e-raamat võiks kunagi tõusta paberraamatust populaarsemaks. “Kui internetipõhised uudisteportaalid pole veel suutnud traditsioonilisi paberlehti välja suretada, siis uskuda, et e-lugerid paberraamatu visast hingest jagu saavad, on üsna ebatõenäoline,” rääkis Kaibald.
“Kuid e-lugerite näol pole enam kindlasti tegemist pelgalt ajutise nähtusega. Kindel on see, et raamatud jagavad oma lugejaskonda nüüd veel ühe konkurendiga ning olelusvõitlus sunnib kirjastustel ja raamatuäridel oma käitumisreegleid ja ootusi korrigeerima.”

Vaata parimate e-lugerite TOP3 ajakirjast Tööstus.  Vajadusel osta päevapilet või telli leht.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Hille Tressum

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Energia avastuskeskus – pinget pakkuv ja ootamatult šikk peopaik

Tallinna vanalinna ja Kalamaja piiril asuv Energia avastuskeskuse hoone on sadade üritusekorraldajate jaoks vastanud kolmele üliolulisele kriteeriumile: a) vana elektrijaama masinamaja peasaal on ootamatu, ent šikk peopaik, b) suurel ekspositsioonialal on külalistele garanteeritult avastamisrõõmu, ja c) keskuse asukoht on lihtsalt väga hea.

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Äripäev otsib ASSISTENTI

Äripäev AS

24. jaanuar 2018

Uudised

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine