Ahhaa mängib muusika ja helidega

Näitused, kus saab ise asju katsuda ja oma oskusi proovile panna, on mõnusad. Palju mõnusamad kui sellised, kus tolmused eksponaadid paistavad kaugelt klaasi tagant ja kurja ilmega valvurimutt susiseb õelalt iga sosinast valjema heli peale.

Teaduskeskuse Ahhaa uuel näitusel “Ahhaa, helisev füüsika!” saab kõiki eksponaate näpuga surkida ja see on kohutavalt tore. Ühtlasi teevad kõik eksponaadid häält ja ka see on tore. Saab proovida, kuidas õhukitarri ja -trummide mängimine tegelikult välja tuleb, kas kuulmine on absoluutne ja mida tegelikult muusika komponeerimine tähendab. Need on vaid üksikud näited sellest, mida Ahhaa näitusel muusika ja helidega teha saab.
Arvestades seda, et soomlaste käest ostetud näitus on juba tegelikult üle kümne aasta vana, on ekspositsioon üsna kobedas seisus ega ole ka moraalselt liiga vana. Seega on tund aega põnevat tegevust garanteeritud nii suurtele kui ka väikestele.

Sel ajal kui noored hiiglase paaniflööti käsitsema püüavad õppida või oma musikaalsust testivad, võivad vanemaealised rahulikult kõrvaklapid pähe seada ja kuulata, millist põnevat rahvamuusikat tehakse maailma erinevais paigus, või tutvuda sellega, kuidas muusikastiilid on oma kodudest uutesse asukohtadesse migreerunud.

Et näitus on osa Ahhaa keskusest, tuleks arvestada, et tegelikult kulub aega tunduvalt rohkem kui vaid kõnealuse näituse vaatamiseks, sest kui juba Ahhaasse minna, on mõtet ka teistest saalidest läbi hüpata ja sealseid eksponaate kaeda.
Kindlasti soovitan vaadata mõnd teadusteatri etendust, mis on elamus omaette ja ilmselt isegi veel suurem kui helinäitus.
Muide, Ahhaas teati rääkida, et kuuldavasti olevat muusikaõpetajad helinäitusel paar korda piinlikku seisu sattunud, kui klassiekskursioon on peatunud näituse selle osa juures, kus testitakse absoluutset kuulmist – mitte kõik muusikaõpetajad pole eksimatult ära tundnud otsitavat nooti.

Näitus “Ahhaa, helisev füüsika!”
7/10
Ahhaa keskus, Tartu
Näitus on Tartus avatud märtsi lõpuni, aprillis

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Liis Kängsepp ja Joosep Laik

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers ootab oma tiimiga liituma kahte ASSISTENTI

PricewaterhouseCoopers AS

27. jaanuar 2019

Uudised

Teabevara