Inimesed valetavad kõige kergekäelisemalt sõnumi vahendusel

Kasusaamise eesmärgil ilmneb kõige rohkem valetamist, kui suhtlus toimus tekstisõnumite vahendusel, vahendavad ERRi teadusuudised.

Uurimuses, milles osales 170 õpilasest vabatahtlikku, sooritati näidis-aktsiatehinguid, suheldes neljal viisisl: näost näkku, video teel, helikõne abil või tekstisõnumite vahendusel. Et tõsta vabatahtlike kaasatust rollimängu, lubasid teadlased neile rahalist auhinda, mida rohkem aktsiaid nad müüsid, seda suurem oli auhind.

Selgus, et video teel suhtlemisega võrreldes said tekstisõnumite kaudu informeeritud ostjad 95% suurema tõenäosusega petta. Näost näkku suhtluse puhul oli tõenäosus 31%  ja helikõne kaudu toimunud infovahetuse korral 18% suurem.

Uuringu korraldaja hinnangul on veidi üllatav, et kõige vähem valesid sooritasid inimesed videosuhtluses, ent ilmselt tekib nn rambivalguse efekt, kus inimene tunneb ennast videos suurema tähelepanu alla olevana kui näost näkku suhtluses.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Kuninglik Saku mõis – pealinnast vaid 11 km kaugusel

Tallinnast vaid 11 km kaugusel rohelusse mattunud Saku mõis sobib suurepäraselt nii koosolekute, seminaride, konverentside kui firmapidude korraldamiseks. Väärika ajalooga Saku mõisa peahoone pärineb 1820. aastast ning on oma rikkaliku-luksusliku dekoori ja laemaalingutega üks Eesti kaunimaid.

Tallinna Õpetajate Maja – väärikas peo ja koolituskoht vanalinna südames

Tallinna Õpetajate Maja on raekoja platsi ääres asuv kolmest majast koosnev kompleks, kus on võimalik korraldada pidusid, konverentse, koolitusi, vastuvõtte, kontserte ja palju muud.

Küsitlus

Millal plaanid suvel puhata?

 • Juunis
  17%
  17%
 • Juulis
  83%
  83%
 • Augustis
  0%
  0%
 • Ei puhkagi suvel
  0%
  0%
 • Muu
  0%
  0%

Valdkonna tööpakkumised

Maxima is looking for a MANAGING BOARD ASSISTANT

Maxima Eesti OÜ

13. märts 2018

Teabevara

Sekretär.ee uudiskirjaga liitumine