Inimesed valetavad kõige kergekäelisemalt sõnumi vahendusel

Kasusaamise eesmärgil ilmneb kõige rohkem valetamist, kui suhtlus toimus tekstisõnumite vahendusel, vahendavad ERRi teadusuudised.

Uurimuses, milles osales 170 õpilasest vabatahtlikku, sooritati näidis-aktsiatehinguid, suheldes neljal viisisl: näost näkku, video teel, helikõne abil või tekstisõnumite vahendusel. Et tõsta vabatahtlike kaasatust rollimängu, lubasid teadlased neile rahalist auhinda, mida rohkem aktsiaid nad müüsid, seda suurem oli auhind.

Selgus, et video teel suhtlemisega võrreldes said tekstisõnumite kaudu informeeritud ostjad 95% suurema tõenäosusega petta. Näost näkku suhtluse puhul oli tõenäosus 31%  ja helikõne kaudu toimunud infovahetuse korral 18% suurem.

Uuringu korraldaja hinnangul on veidi üllatav, et kõige vähem valesid sooritasid inimesed videosuhtluses, ent ilmselt tekib nn rambivalguse efekt, kus inimene tunneb ennast videos suurema tähelepanu alla olevana kui näost näkku suhtluses.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara