Inimesed valetavad kõige kergekäelisemalt sõnumi vahendusel

Kasusaamise eesmärgil ilmneb kõige rohkem valetamist, kui suhtlus toimus tekstisõnumite vahendusel, vahendavad ERRi teadusuudised.

Uurimuses, milles osales 170 õpilasest vabatahtlikku, sooritati näidis-aktsiatehinguid, suheldes neljal viisisl: näost näkku, video teel, helikõne abil või tekstisõnumite vahendusel. Et tõsta vabatahtlike kaasatust rollimängu, lubasid teadlased neile rahalist auhinda, mida rohkem aktsiaid nad müüsid, seda suurem oli auhind.

Selgus, et video teel suhtlemisega võrreldes said tekstisõnumite kaudu informeeritud ostjad 95% suurema tõenäosusega petta. Näost näkku suhtluse puhul oli tõenäosus 31%  ja helikõne kaudu toimunud infovahetuse korral 18% suurem.

Uuringu korraldaja hinnangul on veidi üllatav, et kõige vähem valesid sooritasid inimesed videosuhtluses, ent ilmselt tekib nn rambivalguse efekt, kus inimene tunneb ennast videos suurema tähelepanu alla olevana kui näost näkku suhtluses.

Osale arutelus

 • Urve Vilk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Korralda oma koolitus või konverents tulirelvamuuseumis ja lasketiirus

Taktikalise laskmise keskus suudab teile korraldada unustamatu firmaürituse. Meie konverentsiruum asub tulirelvamuuseumis, kus saab tutvuda tulirelvade ajalooga, viia läbi koolitusi või konverentse.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara