Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. jaanuar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

 Mida kontrollib tööinspektor ettevõttes?

Küsimus: Mida kontrollib tööinspektor ettevõttes ja millised dokumente kontrolli käigus vormistab?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor Uve Elissaar:

Tööinspektor kontrollib töötervishoiu ja tööohutuse olukorda ettevõttes. Ettevõtte külastamine toimub kas töökeskkonna kontrolli, sihtkontrolli, järelkontorolli või õigusalase kontrolli raames.

Tavapäraselt lepib tööinspektor ettevõtte juhiga kokku külastuse aja ja kontrolli käigu, s.t. mis on külastuse eesmärk ja missuguseid dokumente kontrolli käigus vaadatakse. Samas tuleb ette ka etteteatamata külastusi. Etteteatamata võidakse näiteks teostada järelkontrolli, külastada ehitusplatse või kui kahtlustatakse ilma töölepinguta töötamist.

Tavapäraselt viib tööinspektor külastuse läbi üksinda, kuid samas pole harvad ka juhtumid, kus ettevõtet külastusega on hõlmatud mitu tööinspektorit. Ettevõtte poolt kaasatakse kontrolli juurde tööandja esindaja ning võimalusel ka töötajate esindaja ehk töökeskkonnavolinik.

Inspektor viib aasta jooksul läbi ca 120 külastust. Külastatavad ettevõtted valitakse välja tegevusalade kaupa, laiema eesmärgiga külastada teatud aja tagant kõiki piirkonna ettevõtteid. Kindlasti on suurema tähelepanu need ettevõtted, kus toimub rohkem tööõnnetusi.

Lisaks järelevalve teostamisele on tööinspektoril ka nõustav roll, kus kontrolli käigus antakse juhiseid töökeskkonna paremaks muutmisele. Mitmedki ettevõtete juhid on ise tööinspektori kutsunud oma ettevõttesse „asju üle vaatama“, et saada kindlust oma tegevusele.

Külastuse läbiviimise tulemused vormistatakse kontrollaktis. Vastavalt puuduste raskusastmetele määratakse kõrvaldamise tähtajad kas kontrollaktis või koostatakse ettekirjutus. Kui puudus on väga ohtlik ja ohustab töötaja tervist, võib kontrollile järgneda väärteomenetlus trahvi määramisega.

 

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700